013 is verbouwd! Dit is er veranderd
Toon menu

013 is verbouwd! Dit is er veranderd

22apr

Op dinsdag 21 april hebben wethouder Marcelle Hendrickx en onze directeur Frens Frijns de start van de verbouwing van 013 officieel ingeleid. Op de feestelijke aangelegenheid in onze zaal werd onder het toeziend oog van vrijwilligers, medewerkers, wethouders en de nodige pers het eerste stukje 013 gesloopt. Na enkele stressvolle maanden opende 013 op 9 oktober 2015 voor het eerst de deuren van het vernieuwde complex. De grote zaal is vergroot van 2000 naar 3000 plaatsen en de voormalige kleine zaal gaat van 325 naar een capaciteit van 700 en verandert van naam: Jupiler Zaal. Frens Frijns geeft toelichting. 


Wat meteen in het oog zal springen: onze ingang van de grote zaal wordt 20 meter verplaatst. Je vindt deze dan tegenover Dudok/Het Patronaat. De grote zaal, de Main, wordt vergroot van 2000 naar 3000 plaatsen en krijgt wat meer comfort. “Ons podium werd 17 jaar geleden gebouwd toen de sfeer in het popcircuit nog alternatief en industrieel was. Comfort was er niet. Wij waren het eerste speciaal voor popmuziek gebouwde podium in het land en sloten ons logischerwijs aan bij die sfeer. Sindsdien zijn er zo’n 60 zalen over heel Nederland bijgekomen, die beter zijn geoutilleerd. Het publiek wil nu meer gemak en wij spelen daar op in”, zegt Frens. Dat uit zich ook in minder drukte in de zalen: “Voorheen berekenden we 3,0 mensen per vierkante meter, nu 2,7 mensen per vierkante meter. Dat ga je merken.”

Het podium in de Main is naar achter verhuisd, wat meer dansruimte oplevert voorin de zaal (van 7,5 meter vlakke vloer naar 22 meter). De trappen blijven behouden. Frens: “Dat is echt kenmerkend voor 013 en sindsdien ook veelvuldig gekopieerd door andere zalen in Nederland.” Tevens komt er een extra ingang linksvoor in de zaal. “Mensen die linksvoor in de hoek stonden konden geen kant op, even naar het toilet was al moeilijk. We hebben in die hoek heel wat urine moeten opruimen. Bovendien zorgt deze extra ingang voor een betere doorstroom in en uit de zaal”. De barren worden vergroot, er komen meer toiletten en achter in de zaal komt een rookhok. “Als je door je knieën zakt, kun je zelfs de show zien vanuit het rookhok!”

Ook nieuw is de compartimentering van de Main. In andere woorden: de zaal is te vergroten of te verkleinen naar gelang het aantal bezoekers. Zo is er gemakkelijk een zaal te creëren voor 1400, 2300 en 3000 bezoekers. “Op deze manier komen acts vrijwel altijd in een goedgevulde zaal te staan, wat voor zowel de artiest als het publiek fijn is. En omdat het een harde wand is en geen gordijntje, is er ook meteen beter geluid.”

De Kleine Zaal en Stage01 werden samengevoegd tot één zaal met een capaciteit van 700 personen (nu 325). Het balkon van de zaal werd eruit gesloopt en ook de muur tussen de zaal en het café is verdwenen. Wat voorheen Stage01 was, is nu het balkon van de Jupiler Zaal, waar dus ook een bar op te vinden is. “Plus de zaal wordt een meter hoger. Hierdoor wordt hij ruimtelijker dan hij nu is en worden de zichtlijnen vanaf het balkon beter”. Het podium in de zaal wordt ook bijna dubbel zo groot.

Waarom moet deze zaal eigenlijk óók verbouwd worden? “Er was nog te weinig aansluiting tussen de kleine en de grote zaal. Er moest geld bij, want we misten een middelgrote zaal. Artiesten die 500, 600 bezoekers trekken gingen aan onze neus voorbij. Die waren te groot voor de kleine zaal en te klein voor de grote zaal. Daardoor konden we geen goede relatie opbouwen met agency’s. En juist die nieuwe, hippe acts trekken jonger publiek binnen en eenmaal binnen blijven zij terugkomen.”

Deze nieuwe ‘kleine’ zaal is dus Jupiler Zaal gaan heten. De ingang hiervan komt iets links van wat vroeger het rookhok van de grote zaal was. Vanaf daar ga je een trap naar beneden (hier was de garderobe van de grote zaal). Hier komt de garderobe, een rookhok, toiletten, servicebalie en de foyer van de nieuwe Jupiler Zaal. Via een trap omhoog kom je dan in de zaal zelf terecht.

Een grotere zaal betekent niet meer lawaai rondom 013. Sterker nog: de verbouwing brengt meer rust in de straat. Logistiek verandert er namelijk veel. Niet alleen werden de ingangen 20 meter verplaatst, ook het loading dock is vergroot, zodat er twee vrachtwagens in kunnen. Laden en lossen en draaiende motoren op straat is dus niet meer nodig. “We bouwen nog 20 meter aan ons gebouw om alles kwijt te kunnen.”


De eerste show na de verbouwing was Rowwen Hèze op 9 oktober. De officiële opening zal op 13 november plaats vinden. Op die dag staat Caro Emerald al in 013, maar hierna begint er een gigantisch groot openingsfeest met o.a. 2manydjs, Jungle By Night, Route 94 en Boddika. Hopelijk kunnen we jou dan ook verwelkomen in onze vernieuwde zaal.


Bekijk bovenstaande afbeelding op hoge resolutie op Facebook.