013 Poppodium Tilburg
Toon menu

Even connecten met: Pythius

13sep

Wie de agenda van Hylke Klazema aka Pythius erbij pakt, ziet duidelijk een stijgende lijn. In 2014 was het aight, in 2015 ging ie lekker en in 2016 was het hek van de dam. Met zijn nieuwe ‘Heresy’ EP (met samenwerkingen van onder meer State Of Mind en Black Sun Empire) haalde de 26-jarige Utrechter zijn grootste succes tot nu toe. We besloten hem eens te connecten.

Gefeliciteerd met je Heresy EP. Hij gaat lekker he?

Ik mag niet klagen. Mijn EP heeft een tijdje op #1 gestaan in de Beatport Drum and bass releases top 10 en ook twee losse tracks haalde een Beatport lijst. Dan weet je dat het wel goed zit. Mijn vorige EP stond ook al op #1 in de Drum & Bass releases (en van alle genre’s ook op een gegeven moment trouwens) een één track in de Drum and bass tracks top 10, maar dit overtreft dus wel een beetje het vorige succes.

Het is een plaat met alleen maar featurings. Hoe is dat zo ontstaan?

Ik had al een paar tracks met andere gemaakt. Toen dacht ik: ‘oh nu heb ik er wel heel veel. Als ik er nog twee maak, heb ik een EP’.

Zoiets wordt niet heel veel gedaan, right?

Nou, op zich heb je wel wat vergelijkbare platen. Een week voordat de mijne uitkwam, verscheen er ineens een soort zelfde EP. Toen dacht ik wel even van ‘oké’, maar het het heeft elkaar niet in de weg gezeten.

Maar is samen produceren niet ontzettend onhandig?

Soms wel, soms niet. Het kan ook wel heel leuk zijn als je samen een beetje bezig bent.

Gaat het niet ten kosten van je eigen sound?

Nou ja, je moet altijd inleveren, toch? Als je in je eentje produceert heb je de volledige regie en dan klinkt het al snel heel erg als ‘jou’. Als je met zijn tweeën bent komen twee verschillende manieren van samenwerken bij elkaar. Dat is juist het interessante van zulke samenwerkingen. Bovendien leer je veel van elkaar.

Zit je dan bij elkaar in de studio of werk je op afstand?

Hmm. Een beetje half-half eigenlijk. Voor de meeste liedjes heb ik minimaal één keer samengezeten met iemand. Daarna maakte ik ‘m verder af en stuurde ik de sporen weer naar de andere producer. Die werkte er dan aan en stuurde het dan op zijn beurt weer terug naar mij en dan werkte ik er weer aan en op een gegeven moment maakte 1 van ons 2 de plaat af.

Wie bepaalt dan uiteindelijk de tracktitel?

Tracktitels zijn altijd lastig, haha. Op die vorige EP waren alle titels referenties naar Starwars, dus dat was wat makkelijker. Het is een beetje random eigenlijk. In drie van de vijf gevallen op de EP heb ik ‘m bepaald. Bij de track met Hidden (Corrosive, red.) heeft hij de tracktitel bedacht en met State of Mind kwamen we er samen op.

Die track heet ‘Dirty Money’. Rij je al een dikke bak?

Nee, haha. Nog steeds niet. Ik heb niet eens een auto, maar ik mag niet klagen hoor.

Maar je was lang actief achter de schermen bij Black Out, vanwaar deze stap nu naar voren?

Ik liep daar stage inderdaad. Nou ja, ik was altijd al bezig met muziek maken en op een gegeven moment vonden zij mijn muziek blijkbaar goed genoeg. Na mijn eerste EP release bij hun is het balletje een beetje gaan rollen.

Wat is nou het mooiste aan het vak?

Dat je er mensen blij mee maakt.

Oké, maar stel: je laat een track aan iemand horen. Hoe ziet de ideale reactie er dan uit?

Haha, mijn ideale reactie? Ik wil vooral een eerlijke reactie. Niet dat iemand zegt dat ie het tof vindt, terwijl hij of zij het helemaal niet voelt. Dan denk ik: ben je me nou voor de gek aan het houden?

Mag ik dan jouw eerlijke mening over SubQuake?

Ik ben - eerlijk gezegd - niet zo heel bekend met het feest, maar wat ik zag van de vorige line-ups en aftermovies etc is het een leuk feestje. Bovendien vind ik 013 een hele toffe zaal. Ik ga er wel eens heen voor metal concerten, dus ik ben heel benieuwd.

Dus je bent ook van de metal?

Ja, behoorlijk. Ik luister zelf vooral naar Death en Black metal zoals Emperor, Shining of Black Crown Initiate (Die toevallig aanstaande vrijdag in de 013 staan).

Tot slot: als je niet achter de draaitafels zou staan, maar als bezoeker. How would you act?

Beetje dansen, beetje bier drinken, beetje flauwe grappen maken. Het gebeurt gewoon. Geen leuke avond zonder grappen, toch?

De volgende editie van SubQuake vindt plaats op zaterdag 24 september. Naast Pythius staan ook Phace, Limewax en Monti achter de decks voor een flinke dosis dubstep en drum and bass.

Nulnuldertien is het nachtprogramma van 013 Poppodium check ook facebook.com/nul013 & nul013 op Instagram