013 logo
HERE'S THE THING
HERE'S THE THING

HERE'S THE THING

 • The Murder Capital
 • Porridge Radio
 • YĪN YĪN
 • The Big Moon
 • Deadletter
 • Wodan Boys
 • Mood Bored
 • Marathon
 • The Pleasure Dome
 • SØWT
 • Dorpsstraat 3
 • Docile Bodies

In drie zalen van 013 laten nieuwe, maar ook gevestigde acts de beste en nieuwste post-punk, garagerock, psychedelica en indie songs horen op HERE'S THE THING festival! Meer informatie is te vinden op de officiële website: https://heresthething.nl

Afkomstig uit de levendige straten van Dublin, heeft The Murder Capital zich ontpopt als een ware kracht in de post-punk revival. Hun muziek pulseert met rauwe energie, weeft spookachtige atmosferische soundscapes met doordringende vocalen die door de lucht snijden als een mes. Hoewel elk lid afkomstig is uit heel Ierland, ontmoetten de vijf elkaar tijdens hun studie aan het BIMM Music College in Dublin. Ze brachten in 2018 hun debuutsingle ‘More or Less’ uit als muziekvideo, die onverwacht online explodeerde. Met de hype die om hen heen wervelde, begonnen ze snel te werken aan een debuutalbum, ‘When I Have Fears’ (2019). De liveshows van The Murder Capital zijn een bewijs van hun reputatie als een van de meest opwindende acts in de hedendaagse muziekscene, waardoor ze een méér dan uitstekende headliner zijn voor Here's The Thing.

Porridge Radio
is een van de meest vitale nieuwe stemmen in de alternatieve muziek, die van de DIY underground is uitgegroeid tot een van de meest opwindende Britse bands. Hun scherpe humor, snijdende intensiteit en krachtige mix van art-rock, indie-pop en post-punk klinkt als weinig anders, en leidde ertoe dat hun album ‘Every Bad’ uit 2020 op de felbegeerde Mercury Prize shortlist stond. Met ‘Waterslide, Diving Board, Ladder To The Sky’ heeft Porridge Radio hun ontelbare invloeden gedistilleerd alsof ze hun eigen unieke draaiknop gebruiken: dromerig maar intens, zacht maar scherp, breedbeeld en toch totaal intiem. Maar met hun nieuwe album doet de band een stap omhoog en springt in het heldere, opwindende onbekende.

YĪN
YĪN verkent sinds 2017 de mogelijkheden van psychedelische, dansbare Zuidoost-Aziatische muziek uit de jaren 60 en 70. Door disco, funk, electro uit de hele wereld te mixen, maakt het een uniek soort indie. De mooie, oude stad Maastricht, waar de band is gevestigd, was voor de mannen van YĪN YĪN niet bepaald bevorderlijk voor het ontstaan van een bruisende muziekscene; dus ontwikkelde de vriendschap zich aanvankelijk door samen DIY-feesten te organiseren en te deejayen. Het kwam echt van de grond toen oprichters Yves Lennertz en Kees Berkers besloten een cassettebandje te maken met verwijzingen naar Zuidoost-Aziatische muziek. Vanaf daar werd de band binnen de kortste keren een gewilde (festival)act en werd hun muziek wereldwijd gestreamd. Het laatste album, "The Age Of Aquarius," heeft een patchwork-esthetiek, waarbij losse strengen muziek uit de hele wereld worden samengebracht en in dienst gesteld van de dansvloer.

The Big Moon is terug en je hebt geen idee hoeveel je ze gemist hebt. In feite zijn er een paar dingen veranderd voor het Londense viertal sinds je ze voor het laatst zag. Het meest opvallende is dat ze een heel klein nieuw lid hebben gekregen. Hun laatste album ‘Here Is Everything’ werd namelijk opgenomen toen frontvrouw Jules Jackson zwanger was. Een onvermoeibare indierockplaat, door vier vrouwen die werkelijk alles op tafel gooien. Onder leiding van de dynamische en charismatische Jules, is hun muziek een mix van zinderende melodieën, boeiende harmonieën en eerlijke teksten. The Big Moon neemt je mee op een sonische reis door thema's als liefde, zelfontdekking en zorgt voor de nodige dansbare indie-sound.

DEADLETTER
, die eerder in het voorprogramma stond van Squid, Viagra Boys en Pip Blom, heeft zich ontpopt tot een werkelijk opwindende live-act. Afkomstig uit Yorkshire, nu geworteld in Zuid-Londen, vertaalt DEADLETTER de koddige woede van The Fall en het scheve ritme van Gang of Four in een soort woeste post-punk die de donkere kant van het bestaan verkent door een lens van narratieve lichtheid. Met een intensiteit die vloeit van conversationele verses naar onweerstaanbaar ritme, behandelt de band thema's als bureaucratie, verlies van persoonlijke identiteit en hedendaags consumentisme. Voel je noodzakelijke woeste zelf door je lichaam razen als de eerste akkoorden van DEADLETTER door de zaal galmen!

Laten we eerlijk zijn. Je hebt geen behoefte aan nog een lijst van bands die we allemaal leuk vinden of een hoop metaforen die de Wodan Boys cool doen lijken. High energy loudmouth rockmuziek, daar gaat het eigenlijk om. Balancerend op een dunne lijn tussen chaotische gewelddadige gitaren en brutale melodieuze hooks. De derde EP is beter dan de vorige twee, aldus de mannen zelf. En toch vinden we de eerste twee ook best cool!

Een existentiële crisis die aanvoelt als een zomerbriesje. Met een eigen geluid vol poppy hooks, punky baslijnen en rauwe gitaren bestormt Mood Bored het indie-rocklandschap. De drie Tilburgse vrienden maken nostalgische liedjes over het vinden van je plek in een wereld waarin alles naar de kloten lijkt te zijn. Van introspectieve melancholie tot felle opstandigheid, hun springerige punksongs weven ingewikkelde verhalen die aansluiten bij de complexiteit van het leven en de wereld om ons heen.

Marathon
is topsport. Het overschot aan energie dat het Amsterdamse drietal door de week opkropt, vindt vanaf het podium haar weg naar de mensen in de zaal. Het knalt eruit en dat wordt opgepikt: hun live-reputatie groeit als kool. Marathon verklankt city-angst. Lennart mept zich naar een uitweg, Kay spuwt het onbehagen in aanvalshouding van zich af en Nina tilt het geheel op haar zessnarige bas naar hogere sferen. Ze maken het onbehaaglijke draaglijk. Hun explosieve mix van shoegaze en postpunk wordt met de dag rijker, zeker ook live, waar toetsenist Sofie en gitarist Victor de gelaagdheid van de songs nog meer tot hun recht zullen laten komen.

The Pleasure Dome
, opgericht in 2019 in Bristol, bestaat uit Bobby Spender, Loz Fancourt en Bert Elvin. De band heeft uitgebreide radio airplay gehad op BBC Radio 1, BBC 6 Music, en tal van regionale BBC stations in het Verenigd Koninkrijk. Live opgenomen in Brighton Electric met producer Theo Verney, bracht de band hun debuut EP ‘Chaos Chaos Revolution’ uit. Na een druk live schema in de afgelopen drie jaar zal de band hun levendige punk & garage doorzetten met een tour door de UK en Europa.

De Eindhovense band SØWT opereert vanuit het kloppend hart van de Nederlandse undergroundscene. Martijn Claessens, Jesse van Eiken, Koen Verhees en Danielle Warners maken furore als muzikanten, geluidstechnici, concertorganisatoren en kunstenaars. Ook maken ze deel uit van de jongste generatie hoeders van het Eindhovense kraakpand 't Stroomhuis; een bijzonder broeinest dat al twintig jaar onderdak biedt aan creatieve geesten. De band bracht in 2018 in eigen beheer hun debuutalbum Junkie's Boneyard uit op tape en slingert in 2023 hun eerste vinylplaat Kids Hurting Kids de wereld in.

Dorpsstraat 3 heeft zich zojuist bij de line-up van de kelder gevoegd! Op een rustige dag maakten enkele vrienden een toevallige ontdekking terwijl ze langs het verlaten pand aan Dorpsstraat 3 liepen, waar ooit het huis van de plaatselijke priester stond, in het dorp waar ze zijn opgegroeid. Na een tijdje te hebben rondgedwaald in het stoffige huis, belandden ze in de kelder, waar ze iets onverwachts vonden in tegenstelling tot de rest van het huis. De kelder bleek vol te liggen met analoge synthesizers, ritmeboxen en een uitgebreide platencollectie. De muziek van Dorpsstraat 3 bevindt zich op het spannende kruispunt tussen post-punk en synthwave, en put inspiratie uit diverse muzikale stromingen die zowel geografisch als historisch ver uit elkaar liggen.

De Tilburgse formatie Docile Bodies speelt zwaarmoedige, Scandinavisch-klinkende postpunk, gekenmerkt door grootse sounds en gepredikte vocalen. De band brengt een geluid dat even aanvallend als terughoudend aanvoelt, met teksten die eentonigheid en de waarde van hoop verkennen. In januari 2022 brachten ze hun debuut-EP ‘Arc’ uit, waarna de band tekende bij het Amerikaanse label Á La Carte. Op 11 november verschenen de vervolgsingles ‘Voyeurism’ en ‘Monolith’.


HERE'S THE THING wordt mede mogelijk gemaakt door KINK. 

Check hier de officiële HERE'S THE THING playlist.

 • Price
  • €39.80
  Incl. service fee
 • Date Sat 14 Oct '23
 • Location Alle Zalen
Timetable
 • Doors open
 • Start
A detailed timetable will be announced in the week of the event.
646bb5315a14d
646bb5397d53a
646bb5417d8f6
646bb5496bdb8
646bb5524eafd
646bb55a10eb5
646bb561a783a
646bb573dc23f
646bb57b9efaa
646bb58395709
646bb56a45499