013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Unieke ode aan Serge Gainsbourg in Tilburg

Unieke ode aan Serge Gainsbourg in Tilburg

31 mrt 2014

Op zaterdag 14 juni 2014 vindt in Concertzaal Tilburg een tribute plaats aan de Franse zanger/componist Serge Gainsbourg. De tribute is een project van zanger en multi-instrumentalist Mick Harvey, de oprichter van The Birthday Party, mede-oprichter van Nick Cave And The Bad Seeds en inmiddels ook begeleider van P.J. Harvey. Mick Harvey bracht in de jaren negentig twee veelgeprezen CD’s uit met songs van Gainsbourg. Deze CD’s worden nu opnieuw uitgebracht en naar aanleiding daarvan tourt Harvey door Europa en Amerika. Harvey’s vrouwelijke duetpartner bij dit unieke en eenmalige concert in Tilburg is de Nederlandse zangeres Janne Schra, die daarmee in de voetsporen treedt van Brigitte Bardot en Jane Birkin, Gainsbourgs muzen in de jaren zestig en zeventig. Tickets kosten tussen de € 40 en € 29 (excl. servicekosten) en gaan vanaf zaterdag 5 april om 10:00 uur in de voorverkoop. Deze show wordt mede mogelijk gemaakt door 013 Poppodium en Incubate.

Aanleiding van de tournee is de re-release van ‘Intoxicated Man’ en ‘Pink Elephants’ van Mick Harvey, albums die hij oorspronkelijk in de jaren negentig uitbracht en die destijds op veel positieve respons konden rekenen. De release vindt plaats op 7 april 2014, op de kop af de 86ste geboortedag van Gainsbourg, die in 1991 overleed aan een hartaanval. Concertzaal Tilburg is de locatie voor het enige Benelux-optreden van deze tournee.

Gainsbourg
Serge Gainsbourg is zonder meer een van de belangrijkste Franse artiesten van na de Tweede Wereldoorlog. Lust, drank, paranoia en een fascinatie voor de cultuur van de Verenigde Staten waren terugkerende thema’s in zijn werk, dat nog steeds door veel artiesten wordt uitgevoerd. Gainsbourg omspant met zijn repertoire de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig, incorporeerde als een van de eerste Franse artiesten jazz-, Caraïbische en reggae-invloeden in zijn werk en gold tekstueel als taboedoorbrekende vernieuwer van het chanson. 
In de kleurrijke jaren zestig en zeventig was Gainsbourg niet alleen beroemd door zijn hits en conceptalbums, maar ook vanwege zijn stormachtige verhoudingen met Brigitte Bardot en Jane Birkin. Met de laatste kreeg hij dochter Charlotte Gainsbourg, inmiddels zelf een gevierd zangeres en artieste.

Mick Harvey
Mick Harvey richtte in de jaren zeventig samen met Nick Cave The Bad Seeds op en gold lang als de ruggengraat van de band. Harvey bracht in de loop van de jaren een aantal soloalbums uit die veel waardering kregen van critici en pop-connaisseurs. Van jongs af aan al gefascineerd door Gainsbourg, werkte Harvey halverwege de jaren negentig een aantal Engelstalige interpretaties uit van het werk van Gainsbourg. “Zo’n groot schrijver vertalen is echt een mijnenveld. Bij het vertalen verlies je vaak wat van rijm, het metrum of de betekenis van de teksten, maar ik heb bovenal geprobeerd het hoekige in zijn teksten te houden, en zeker ook zijn perverse en tegendraadse invalshoeken.”

Janne Schra
Janne Schra zong de afgelopen veertien jaar bij soft-jazz band Room Eleven en haar eigen Schradinova. Vorig jaar bracht ze haar eerste soloalbum uit op Universal. Schra werkte de afgelopen jaren samen met uiteenlopende artiesten als Kyteman, De Staat, Kraak & Smaak en Benjamin Herman, en bracht onlangs met het Robin Nolan Trio een CD uit met alternatieve versies van haar eigen nummers waarin de geest van Django Reinhardt rondwaart.

Serge Gainbourg
Played by Mick Harvey and special guest Janne Schra
Zaterdag 14 juni 2014 | aanvang 20:00 | zaal open 19:00
Tickets € 40, € 36 of € 29 (excl. servicekosten) | Concertzaal Tilburg 
Voorverkoop vanaf zaterdag 5 april om 10:00 uur.

Nieuwsoverzicht