013 Poppodium Tilburg
Toon menu

Over 013

Live-concerten, dance- en clubavonden, grote festivals als Roadburn en WOO HAH en niet-muzikale programmering: je vindt het allemaal in het vernieuwde 013, het grootste poppodium van Nederland in het hart van Tilburg. 013 is hét podium voor pop- en dancecultuur in de ruimste betekenis van het woord. Voortgekomen uit een fusie tussen de Tilburgse organisaties Noorderligt, Bat Cave en MuziekKantenWinkel opende het poppodium in november 1998 de deuren. Na een korte maar ingrijpende verbouwing heropende 013 in november 2015, groter en toonaangevender dan ooit. 


17 jaar na de oprichting van 013 zwaaiden 13 november 2015 de deuren open voor een groot heropeningsfestival in de twee nieuwe zalen: de Main (grote zaal) en Jupiler Zaal (kleine zaal). Directeur Frens Frijns en cultuurwethouder Marcelle Hendrickx benadrukten dat 013 moest verbouwen om aan de wensen van de moderne concertbezoeker te voldoen. Zo heeft de grote zaal nu acht ingangen, waarvan eentje beneden direct bij de toiletten uitkomt, de ingangen zijn verbreed en er zijn aan alle kanten en op het balkon 7 meter lange barren. In de nieuwe rookruimte op het balkon krijg je nog steeds de sfeer van het concert mee. Bekijk hier de 013 RE:OPENS aftermovie.

Tegelijkertijd moest 013 ook vergroten om de leidende positie te behouden. De grote zaalcapaciteit is uitgebreid van 2000 naar 3000 man, wat 013 de gelegenheid geeft om unieke artiesten naar Tilburg te halen. Door het podium in de Main naar achter te verhuizen is de zaalvloer drie keer zo groot geworden, wat een ideale ruimte oplevert voor dansavonden. De trappen zijn gehandhaafd: het handelsmerk dat bezoekers van 013 optimale zichtlijnen garandeert. Het fors vergrote balkon omarmt de grote zaal, wat een gevoel van intimiteit geeft en nog betere zichtlijnen op het podium.

De voormalige kleine zaal is omgedoopt tot Jupiler Zaal en is door de verbouwing uitgebreid van 325 naar een capaciteit van 700. Het betreft een samenvoeging van de Kleine Zaal en Stage01 (voorheen bekend als Bat Cave), waardoor de Stage01 helaas verloren is gegaan. De taps toelopende nieuwe zaal oogt echter nog steeds intiem en is door die vorm ook prima in te zetten voor concerten vanaf 200 bezoekers. Ook hier is het balkon flink vergroot en voorzien van een bar. Voor kleinere of specialistische concerten heeft 013 de banden aangehaald met collega podia in de stad als Hall Of Fame, Little Devil, Extase, Cul de Sac en Paradox.


(foto: Erik Luyten Photography)

Geschiedenis
Tilburg kent al geruime tijd een levendige muziekscene. Daaruit ontstond in 1984 het roemruchte podium Noorderligt. Klik hier voor het omvangrijke archief. Eén enkele zaal voor duizend concertgangers bleek toch onvoldoende voor muziekstad Tilburg en daarom lanceerden de toenmalige bestuursvoorzitter en directeur begin jaren negentig een revolutionair idee: een nieuw gebouw voor professionele popmuziek en dance in drie zalen en ook ruimte voor muziekproductie en educatie.

Twee andere Tilburgse podia waren enthousiast en wilden meedoen. Zo gingen de Bat Cave (podium voor jongerencultuur sinds 1985) en de MuziekKantenWinkel (vrijwilligersorganisatie met oefenruimtes voor beginnende popmuzikanten) mee in de nieuwe behuizing. Ook de gemeente Tilburg ondersteunde het nieuwbouwplan en zo ging in 1997 op een prominente plaats in het hartje van Tilburg de eerste spade de grond in voor de nieuwbouw van het Popcluster. 

Op 13 november 1998 opent 013 haar deuren, een unicum in Nederland: het eerste nieuwe gebouw voor popmuziek in het stadscentrum en meteen de start van een ongekende nieuwbouwgolf in het professionaliserende podiumlandschap. In Tilburg was ondertussen een belangrijke vraag nog onbeantwoord: Wat zou de nieuwe naam worden van dit Stichting Popcluster? Een wedstrijd onder het personeel bood uitkomst: Monica Knaapen kwam met 013 op de proppen. In 1998 hebben 013 en de gemeente Tilburg aan de buitenzijde van het gebouw, boven de Boxoffice, een kunstwerk aangebracht: de VJ-Machine van Gerald van der Kaap. Het kunstwerk heeft als doel de popcultuur binnen 013 ook aan de buitenkant zichtbaar te maken.  In 2010 is de Bat Cave verbouwd, waarmee de naam veranderde naar Stage01.

Anno 2015
Voor de jongste verbouwing is 013 slechts vijf maanden dicht geweest. Daarbij is de kenmerkende buitenkant van 013 grotendeels ongemoeid gelaten. Alleen de ingang is verplaatst, waarbij de toegangsstromen voor de twee zalen nu gescheiden zijn. Bezoekers voor de Jupiler Stage  lopen nu binnen onder de Grote Zaal door, wat comfortabeler is en overlast voor de buurt voorkomt. Nog intact is de gezichtsbepalende zwarte schil, bestaand uit een gewatteerde sprei (een met glaswol gevulde rubber dak- en gevelbedekking) met cd's op de bevestigingspunten. Deze vondst van architect Benthem Crouwel, die ook de verbouwing leidde, verwijst op speelse wijze naar de muziekfunctie en is tegelijkertijd een parodie op de flikkerende lichten van Las Vegas. 


(foto: Erik Luyten Photography)

Toekomst
Wat gaat de Tilburger eigenlijk van het grotere 013 merken? Directeur Frijns: "Een heel mooi, frisser en veel breder aanbod aan concerten, elke zaterdagavond dance-avonden behalve tijdens Roadburn, meer nationale en internationale bezoekers en dus meer muziektoerisme in de stad." Hoewel Tilburgers volgens de directeur 'trots zijn dat Toto nu hier staat', moeten ze niet denken dat 013 honderd keer per jaar drieduizend tickets gaat verkopen. Dat hoeft ook niet, want de grote zaal is te verkleinen naar 2300 (balkon dicht) en 1400 man (afscheidingswand op de trappen). "We zitten in Tilburg en niet in Amsterdam en we willen ook niet alleen grote acts binnenhalen. Die bands voor 1000 man willen we ook heel graag naar Tilburg brengen."

Directeur Frijns: "In het vernieuwde 013 vind je een heel mooi, frisser en veel breder aanbod aan concerten, elke zaterdagavond dance-avonden behalve tijdens Roadburn, meer nationale en internationale bezoekers en dus meer muziektoerisme in de stad." Met de vergrote zaalcapaciteit kan 013 het vizier weer op de toekomst richten. In het vernieuwde nationale podiumlandschap is het poppodium weer 'the league of its own', die directeur Frens Frijns en de gemeente Tilburg voor ogen hadden.

Voor meer informatie over wat er is veranderd in 013 klik hier.

ANBI
013 is door de Belastingdienst aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling. Deze ANBI-status geeft donateurs de mogelijkheid een financiële gift van de inkomsten- en de vennootschapsbelasting af te trekken.

Voor meer informatie zie www.belastingdienst.nl/giften. U kunt hierover ook contact met ons opnemen 013-4609500.

Cultural Governance
013 past de uitgangspunten van cultural governance toe en wordt bestuurd volgens een raad van toezicht model. De raad van toezicht is onbezoldigd.

De samenstelling van bestuur en directie is als volgt.
Raad van Toezicht:
Hilde Baert, voorzitter
Harriëtte. Koning
Joris Bengevoord 
Stefan van Hulten
René Scherpenisse