013 logo
Genoeg Gewaste

Een toffe tijd hebben gaat prima samen met aandacht hebben voor de wereld om ons heen. Dat klinkt natuurlijk lekker, maar wat betekent het nu écht? Welke acties koppelt 013 hieraan, en wat is de visie op de lange termijn? En hoe laat 013 zien dat het echt genoeg is gewaste?

Genoeg Gewaste

Shortdoc: 013 heeft Genoeg Gewaste

In mei 2023 - een jaar na de invoering van hardcups en andere duurzame oplossingen - presenteerde 013 haar verhaal in een short doc. In deze korte film zie je de stappen die er gemaakt zijn om de grote omslag zorgvuldig door te voeren. De documentaire, geregisseerd door Nanda Kester, kun je hieronder bekijken.

Food & Drinks

013 gebruikt hardcups. Door deze te gebruiken besparen we samen een miljoen minder soft plastic bekers en waterflesjes per jaar. Er is meer. We bieden onze bezoekers en fans de mogelijkheid het statiegeld voor hun hardcup te doneren aan een goed doel: Quiet. De vijftig cent die jij uit je portemonnee spaart, wordt o.a. gebruikt voor bijzondere geluksmomenten voor mensen in armoede. Quiet zet zich in voor mensen in armoedesituaties in Nederland. Dit uit zich in verschillende activiteiten, waaronder de Quiet Communities. Hiermee stimuleert en organiseert de organisatie lokale solidariteit met mensen in armoedesituaties. Meer over deze samenwerking lees je hier.

Les je dorst en je gemoed. 013 verkoopt gefilterd kraanwater in plaats van bottled water. Een stuk duurzamer, maar evengoed lekker. Onze thuisstad Tilburg heeft namelijk het schoonste drinkwater van Nederland. Maar ook hier is meer: dankzij onze samenwerking met Made Blue kunnen zij voor ieder verkocht glas kraanwater 300 liter schoon drinkwater zorgen op plekken waar dit schaars is.

Daarnaast is elke bar bij ons voorzien van een AquaFox Systeem. Dit duurzame spoelsysteem meet wanneer het water in de spoelbakken ververst moet worden, waardoor dit niet onnodig gebeurt. Hiermee wordt er ruim 3 miljoen liter drinkwater per jaar bespaart en worden onze hardcups extra schoon.

Genoeg Gewaste
Doe mij maar vier bier en een betere wereld

Gebouw en Energie

Een betere wereld begint bij jezelf. Daarom zijn we altijd bezig ons pand te verduurzamen. We hebben al waterloze urinoirs, zonnepanelen op ons dak en LED werklichten in grote delen van ons pand, maar we blijven onze ogen open houden voor meer. Plannen hiervoor worden momenteel gemaakt.

Afval & Verpakkingen

In onze eigen keuken bereiden onze koks bijna dagelijks maaltijden voor artiesten, crew en personeel. Het uitgangspunt hierbij is 'zero waste'. Geen catering meer, maar enkel verse maaltijden gemaakt van lokale producten die vooraf aangevraagd dienen te worden. Dat is niet alleen veel lekkerder, maar ook nog eens beter voor het milieu.Backstage en op kantoor is afval scheiden de norm. Die scheiding bestaat nu nog uit rest, papier- en glasafval, maar wordt op termijn uitgebreid naar andere gebieden. Daarnaast willen we meer gaan hergebruiken. Dat doen we nu al met o.a overgebleven merchandise (we hebben hier o.a. mondkapjes van gemaakt), maar er is nog véél meer mogelijk.

Mobiliteit

013 ligt op loopafstand van Tilburg Centraal Station, dus adviseren we bezoekers altijd om met de trein te komen. Maar er kan meer. Momenteel zijn we bezig met een groter mobiliteitsplan waar we dit verder aanmoedigen, maar óók gaan overleggen met leveranciers hoe we het aantal ritjes met de vrachtwagen kunnen minimaliseren.

Voor altijd genoeg gewaste...

Met de acties hierboven zijn we er nog niet. We kunnen en willen nog véél meer. Duurzaamheid is verankerd in onze bedrijfsvoering. Bij alle keuzes die we maken, staat de beste keuze voor de wereld bovenaan. In samenwerking met 2BHonest werken we aan een lange termijn visie, een doelstelling én plan. Daarnaast blijven we onze kennis delen via Green Stages.

Verduurzaming vraagt om een dedicated aanpak. Van de mensen die bij ons werken, van de artiesten, maar ook van jou, onze bezoeker. Wil je meer weten over genoeg gewaste, of heb je een idee? Mail ons!