013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht 'Een Grootse Dag in Nederlandse Hiphop'

'Een Grootse Dag in Nederlandse Hiphop'

05 feb 2014

12 augustus 1958 was een bijzondere dag. Op deze dag kwamen de meest prominente figuren binnen de jazz scene bij elkaar in de buurt Harlem (New York) voor een groepsfoto die later de boeken in zou gaan als legendarisch. De aanwezige artiesten waren het toonbeeld van de huidige tijdsgeest en vertegenwoordigde een stuk cultuur. 40 jaar later nam XXL magazine het heft in handen om de foto te recreëren, alleen ditmaal met kopstukken uit de hiphop scene. 200 artiesten vanuit alle hoeken van Amerika kwamen opdagen en schreven zo geschiedenis. Iniatiefnemers Ghamte Schmidt en Andreas van de Laar waren dermate onder de indruk van deze foto dat zij vorig jaar besloten om een zelfde soort project te starten gericht op de Nederlandse hiphopscene. Een scene die inmiddels al vele artiesten en stromingen kent en zich dus perfect leent voor een groepsfoto van formaat.

170 prominente rappers, dj’s en producers werden bijeengebracht bij Radio Kootwijk. Dit oude gebouw dat diep verscholen ligt op de Veluwe bij Apeldoorn vormde het decor voor ‘Een Grootse Dag in Nederlandse Hiphop’, subliem vastgelegd door Fotograaf Yamandu Roos.

013 is een groot aanhanger van hiphop, iets wat wij onder meer laten blijken met de terugkeer van het jaarlijkse terugkerende festival Definitie van Hiphop en de programmering die al vele hiphoplegendes kent zoals NAS, Wu-Tang Clan en Ice Cube. Voor ons een goede reden om één van de 25 gelimiteerde prints van ‘Een Grootse Dag’ aan te schaffen. Hoofdprogrammeur Ruud Lemmen: "Toen we de kans kregen om één van de 25 fine art prints van dit project aan te schaffen hoefden we eigenlijk niet lang na te denken. Hiphop ligt ons aan het hart en we investeren hier veel tijd en energie en in. Een groot percentage van de aanwezigen bij dit project heeft al eens in 013 gestaan. Hetzij op Definitie van Hiphop, met een eigen clubshow, een optreden op Brrrap of middels een support show voor een grote Amerikaanse artiest."

"Dit werk komt dan ook prominent op het programma en marketing kantoor van 013 te hangen. Enerzijds als kroon op ons harde werk, anderzijds als inspiratie om vooral door te gaan met het boeken van hiphop en de lijn die 013 hiermee is ingeslagen verder uit te bouwen."

Nieuwsoverzicht