013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Grunge-instituut Soundgarden naar 013

Grunge-instituut Soundgarden naar 013

19 dec 2013

Soundgarden komt volgend jaar terug naar Nederland. De baanbrekende groep uit Seattle staat op woensdag 11 juni op de planken van 013. Samen met bands als Nirvana en Pearl Jam is het viertal één van de grondleggers van de grunge-muziek. Kaarten kosten € 55 (excl. servicekosten) en gaan vanaf zaterdag 23 november om 10:00 uur in de voorverkoop. 

Soundgarden staat eind jaren tachtig aan de wieg van wat uiteindelijk bekend raakt als grungemuziek. In eerste instantie opererend op legendarische platenlabels als SST en Sub Pop tekent Soundgarden begin jaren negentig een contract bij major A&M. Album ‘Badmotorfinger’ slaat vervolgens in als een bom. Een stekelig rockgeluid gekoppeld aan goede liedjes en het fantastische stemgeluid van zanger Chris Cornell zorgen voor een wereldwijde doorbraak. Op commercieel vlak weet opvolger ‘Superunknown’ enkele jaren later nog betere zaken te doen; met singles als ‘Spoonman’ en vooral ‘Black Hole Sun’ worden ook de hogere regionen van de hitlijsten verkend. Soundgarden groeit uit tot een van ’s werelds grootste rockbands. Het enorme succes trekt echter een zware wissel op Soundgarden en na ‘Down On The Upside’ heft de band zichzelf op. Zanger Chris Cornell gaat verdienstelijk op het solopad en heeft mede succes als zanger van Audioslave. Drummer Matt Cameron verhuist naar stadsgenoten Pearl Jam. In 2010 keert Soundgarden terug voor reünieoptredens. Die bevallen zo goed, dat het viertal de studio induikt en met ‘King Animal’ een herboren geluid laat horen. Het duurt even, maar de band weet ook de weg naar de Europese podia te vinden. Aanvankelijk in grote zalen (HMH) of op festivals (Pinkpop), maar in 2014 voor het eerst in meer dan 15 jaar in de knussere setting van een popzaal. En dat is bijzonder voor een band van dit kaliber. 

Soundgarden
Woensdag 11 juni 2014 | aanvang 20:00 | zaal open 19:00 Tickets € 55 (excl. servicekosten) | Jupiler Zaal | in de voorverkoop via 
013.nl

Nieuwsoverzicht