013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Tilburgse raad steunt verbouwing 013

Tilburgse raad steunt verbouwing 013

14 nov 2013

Vorige maand werd duidelijk dat het college de verbouwingsplannen van 013 ondersteunde. Zij adviseerden de raad om 7,7 miljoen euro te reserveren in de programmabegroting van 2014. Vannacht heeft ook de raad ingestemd met de begroting en dat betekent dat 013 Poppodium kan uitbreiden om de toppositie in Nederland te behouden. 

Eind 2012 presenteerde 013 een analyse van de financiële situatie en marktpositie aan het stadsbestuur waaruit bleek dat een koerswijziging en verbouwingsplannen nodig waren om de huidige toppositie in Nederland vast te blijven houden. De analyse, oplossing en financiële haalbaarheid die 013 eind 2012 presenteerde aan het stadsbestuur, heeft de gemeente onafhankelijk door externen laten beoordelen. De resultaten van dit onderzoek hebben het college ervan overtuigd dat een verbouwing en uitbreiding noodzakelijk is. Gisteren vond de raadsvergadering plaats met de ‘Programmabegroting 2014’ op de agenda. De meerderheid van de raad stemde in met het voorstel.

Verbouwing
Dat betekent dat Poppodium 013 mag gaan uitbreiden om haar positie te verstevigen, maar ook te verbeteren. Zo wordt er aan de bestaande ruimtes een upgrade gegeven waardoor de beleving van zowel artiest als publiek geoptimaliseerd wordt. Daarnaast wordt het allemaal een stuk gebruiksvriendelijker: beter zicht, zaalkoeling, beter bereikbare toiletten, een nieuwe en fijnere ingang en ruimere rookruimtes zijn daarin kenmerken om het publiek de best mogelijke ervaring te geven. Daarnaast komt er nieuw geluid en licht waardoor concerten nog beter tot hun recht komen. 

Op het gebied van programma biedt deze investering vele mogelijkheden. De Kleine Zaal, Stage01 en het café worden samengevoegd tot een zaal die geschikt is voor optredens die tussen de 200 en 700 bezoekers trekken. Een segment bands dat op dit moment vaak niet geprogrammeerd wordt, omdat dit net tussen de grote en kleine zaal in valt. Tilburg krijgt er een nieuw segment bands bij dat normaal aan de stad voorbij ging. Daarnaast wordt de grote zaal uitgebreid van 2000 naar 3000 tickets, waardoor een slag grotere artiesten geboekt kan worden en de artiesten die de zaal nu al uitverkopen ook weer terug kunnen komen. De zaal zal zo ingericht worden dat ook de bands die minder publiek trekken goed tot hun recht komen. 

Ten slotte bieden deze verbeteringen minder overlast voor omwonenden en de omgeving. Met een betere zaal, betere doorloop, betere akoestiek, andere ingang en efficiëntere ruimtes zal het omliggende gebied zo min mogelijk last ondervinden van bezoekers en geluidshinder. 

Directeur Frens Frijns is ontzettend blij met het vertrouwen van de gemeente: “wat fijn dat de noodzaak om te investeren in de kracht van 013 wordt onderschreven, zodat we krachtiger, mooier en beter de toekomst in kunnen. We gaan er wat moois van maken!” 

Nieuwsoverzicht