013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht 013 wil nog mooiere concerten in nog betere zalen

013 wil nog mooiere concerten in nog betere zalen

28 mrt 2013

Zoals je op meerdere plekken hebt kunnen lezen heeft 013 grote plannen. Onder andere om te verbouwen. Maar ook om te moderniseren en bijvoorbeeld het geluid en het licht te vernieuwen. Omdat de koppen in kranten en websites zich vrij snel beperken tot “013 vraagt geld aan gemeente” willen we met jullie, ons publiek, graag onze dromen, onze ambitie én ook onze zorgen delen.


Sinds de opening in 1998 heeft 013 en daarmee ook Tilburg een bijzondere positie ingenomen. Een bijzondere positie in Nederland, als eerste zaal speciaal gebouwd en ontworpen voor het optimaal beleven van concerten. En ook een bijzondere positie in de wereld getuige de vele (inter)nationale bezoekers en de enthousiaste reacties van bands als ze bij ons optreden. Ze komen vaak graag weer terug. In de loop der jaren vonden wereldartiesten als Slayer, Robbie Williams, Underworld, Muse, Slash, The Black Keys en Snoop Dogg hun weg naar Tilburg samen met honderden andere acts. Menig magisch live muziekmoment, voor zowel artiest als bezoeker, is in 013 ontstaan. Daar zijn we trots op.

Remmende voorsprong
De afgelopen 15 jaar is de muziekindustrie en de wereld van de live muziek flink veranderd. Artiesten verdienen vooral hun geld met optredens in plaats van albumverkoop, het concertbezoek en aanbod is gegroeid. De aanbieders van live muziek zijn mee gegroeid. Moderne, prima uitgeruste podia en festivals zijn door heel Nederland gebouwd en ontstaan. En zoals de wet van de remmende voorsprong stelt: waar 013 eens voorop liep, dreigen we nu achter te gaan lopen. Licht en geluid zijn aan vernieuwing toe, de indeling van de zalen voldoet niet meer aan de veranderde eisen van publiek en bands. Voortschrijdend inzicht leert dat de indeling van het pand niet optimaal is. Bij producties in de Kleine Zaal en Stage01 moet er eigenlijk altijd geld bij. Juist de artiesten die 400 tot 700 mensen aantrekken gaan aan onze neus voorbij. Daarvoor is de Dommelsch Zaal te groot en de Kleine Zaal te klein. Dat zijn vaak spannende en spraakmakende bands die we jullie graag zouden bieden.

De Dommelsch Zaal, uniek in zijn grootse en toch intieme vorm staat er prima bij. Maar hoe leuk zou het zijn als we hier ook artiesten van nog stapje groter zouden kunnen programmeren? Waarbij het karakter van de zaal behouden blijft en we deze nog beter kunnen aanpassen aan de hoeveelheid bezoekers die een artiest aantrekt. Van 700 tot zelfs 3000 bezoekers. Dan zijn er nog veel meer hele bijzondere concerten mogelijk!

Structureel gebrek aan geld
Zoals alle culturele instellingen en poppodia krijgt 013 subsidie. Deze vormt ongeveer 10% van onze begroting. Dat is overigens flink onder het landelijke gemiddelde van 26% bij alle poppodia. Met dit geld zorgen we niet alleen voor een mooi en gevarieerd cultureel programma maar geeft 013 nog meer terug aan de stad: werkgelegenheid, bekendheid en economische spin-off voor de ondernemers en gemeente.

In 2014 valt er een deel subsidie weg. Gecombineerd met de verliezen van sommige bedrijfsonderdelen zorgt dat tegen die tijd voor een groot begrotingstekort. Zelfs zodanig dat we dan de deuren kunnen sluiten. Ondenkbaar maar als we nu niets doen wel de dreigende realiteit.

Dit tekort aan geld is al vele jaren eerder vastgesteld. Helaas is dit nooit eerder structureel opgelost door de gemeente en hebben we dus niet kunnen sparen om zelf de nodige investeringen te kunnen doen. Een probleem uit het verleden dus, welke ons de toekomst kan kosten. Des te zuurder als je bedenkt dat we het de afgelopen jaren prima doen.

Hoe gaan we dat doen?
In 2014 wil 013 verbouwen om de Kleine Zaal te vergroten. Stage01 en de Kleine Zaal worden samengevoegd tot een zaal met een capaciteit van 200 tot 700 bezoekers. Hierdoor kan 013 vaker kostendekkend produceren en spannender en innovatiever programmeren. Kleinere acts die tussen de 50 en 150 mensen aantrekken willen we, in samenwerking met de horeca, laten optreden in de café’s en kleine podia van Tilburg waar ze beter tot hun recht komen. Uiteraard met de expertise en ondersteuning van 013. Dit biedt voordelen voor artiesten, bezoekers, horeca en 013.

In 2015 willen we de grote zaal uitbreiden. Door te verbouwen en het huidige podium naar achteren te verplaatsen word een grotere vlakke vloer gecreëerd. Daarmee ontstaat een schaalbare concertzaal met een totale capaciteit van 3000 personen. Een uniek formaat binnen de poppodia van Nederland. De zaal zal zodanig verbouwd worden dat deze valt aan te passen aan de grootte van de artiesten die er optreden. Daarbij staan de kwaliteit en de beleving van de muziek voorop. Artiesten die tussen de 700 en 3000 mensen publiek aantrekken komen in deze zaal optimaal tot hun recht. Zelfs een verbetering ten opzichte van nu. Publiek zal bij ieder concert precies in de juiste setting terechtkomen om het concert optimaal te kunnen ervaren.

Met deze verbouwingen kan 013 de hele range van artiesten die tussen de 50 en 3000 personen publiek aantrekken programmeren en een passend aanbod doen. Onze lokale, nationale en internationale bezoekers kunnen van een rijk gevuld programma genieten in een optimale, sfeervolle en intieme concertzaal. Van beginnende band tot wereldster. In een 013 dat garant staat voor de beste live muziek ervaring, voor bezoeker én artiest

We missen de financiële slagkracht om deze plannen helemaal zelfstandig te realiseren. Daarom hebben we om een bijdrage van de gemeente Tilburg gevraagd. Het uitgebreide businessplan met bijbehorende begrotingen ligt bij de gemeente Tilburg. Poppodium 013 hoopt van harte dat de gemeente Tilburg het belang van 013 onderschrijft en onze ambitie deelt. En we hopen dat jullie, ons zeer gewaardeerd publiek, onze dromen over nog veel meer fantastische shows in 013 delen.

Nieuwsoverzicht