013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Samenwerking Brabantse poppodia in nieuw talentenprogramma

Samenwerking Brabantse poppodia in nieuw talentenprogramma

20 jan 2014

De directeuren van zes Brabantse poppodia hebben vrijdag op Eurosonic/Noorderslag een convenant getekend dat het startschot geeft voor het nieuwe talentenprogramma Proud of the South. Tien lokale talentvolle bands en artiesten zullen onder leiding van de podia (013, Effenaar, Gebouw T, Groene Engel, Mezz en W2), het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) en tientallen professionals een coachings- en leertraject krijgen, waar gekeken wordt naar presentatie, de zakelijke aspecten, songwriting, marketing en carrièreplanning. Daarnaast staan de zalen garant voor 120 optredens van Proud of the South-talenten.

Het doel van Proud of the South is om de geselecteerde bands een goede basis te geven in Brabant, om zo eerder de provinciegrenzen te kunnen overschrijden. Frens Frijns, directeur van 013: “Er is altijd veel aandacht geweest voor talentontwikkeling op amateurniveau. Er is echter te weinig aandacht voor talent dat door kan ontwikkelen naar toptalent. In dit geval van local heroes die met goede steun kunnen ontwikkelen tot bands die Brabant breed bezoekers trekken en daarnaast ook nationaal op tour kunnen. Die fase is voor Brabantse zalen interessant. We kweken onze eigen markt en maken lokale bands groot.”

De samenwerking tussen de podia onderling is uniek en een belangrijke factor van Proud of the South. Podia blijven een grote factor spelen in de talentontwikkeling van bands door ze onder andere podiumervaring en advies te geven. Ook de ervaring van het BKKC met talentontwikkeling vormt een verbindende factor in de samenwerking tussen podia en festivals. Het regionaal overleg en de gezamenlijke inzet om Proud of the South te laten slagen, leidt zodoende tot een beter regionaal popklimaat. Frank van Iersel, directeur van Mezz Breda: “Poppodia zijn meer en meer een onderdeel van de gevestigde culturele orde in een stad. Het zijn instituten en juist daarom moeten poppodia ervoor zorgen dat zij onafhankelijk en creatief opereren; daarin helpt een sterke fractie van poppodia die elkaar stimuleren, ondersteunen, informeren en inspireren.”

Momenteel is door de programmeurs van de verschillende podia een shortlist gemaakt van talentvolle bands en artiesten. De selectie van bands en artiesten die mee gaan doen met het Proud of the South traject wordt eind januari bekend gemaakt. 

Nieuwsoverzicht