013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Open brief van Frens Frijns

Open brief van Frens Frijns

14 nov 2013


Wat een speciale dag was het gisteren! Precies 15 jaar geleden werd 013 geopend. En vandaag heeft de gemeenteraad van Tilburg beslist dat we 7,7 miljoen euro krijgen om onze verbouwing te financieren. Dat is nog eens een verjaardagscadeautje!

Wij zijn echt dolgelukkig. We kunnen aan de slag. De komende tijd gaan we met gemeente, adviseurs en architecten om tafel om te komen tot een plan waarbij 013 op diverse niveaus krachtiger, mooier en beter de toekomst in gaat.

We gaan de bestaande ruimtes van 013 een upgrade geven, zodat de beleving voor publiek en artiesten verbeterd wordt. Denk aan (nog) betere zichtlijnen, zaalkoeling, beter bereikbare toiletten, ruimere rookruimtes, enzovoort, enzovoort. En er komt ook nieuw geluid en licht, waardoor de concerten nog mooier tot hun recht komen.

We gaan uitbreiden en ruimtes aanpassen. We krijgen een nieuwe en veel fijnere ingang, er komen gangen en verblijfsruimtes bij, de artiesten krijgen betere kleedkamers en ook het 013-personeel krijgt eindelijk eens een werkplek waar onze collega’s niet op elkaars schoot hoeven te zitten...

De Kleine Zaal, Stage01 en het café worden samengevoegd tot een zaal die geschikt is voor optredens die tussen de 200 en 700 bezoekers trekken. Een segment bands dat we op dit moment vaak niet kunnen programmeren, omdat dit net tussen onze grote en kleine zaal invalt. Inhoudelijk dus de interessantste keuze, Tilburg krijgt er een nieuw segment bands bij dat normaal aan de stad voorbij ging.

De grote zaal gaan we uitbreiden van 2000 naar 3000 verkooptickets. Hierdoor kunnen we dus net een slag grotere bands aan en kunnen we de uitverkopende bands die we nu al trekken iets meer bieden, zodat ze ook in de toekomst bij ons blijven optreden. We gaan de zaal zo inrichten dat het ook voor bands die minder publiek trekken erg aantrekkelijk wordt. De opdracht aan de architect is dat hij zich uitslooft om het maximale uit zijn kunnen te halen qua zichtlijnen, akoestiek en intimiteit van de ruimte.

Wij weten als geen ander hoe fijn het is om een mooi concert te bezoeken in 013. Ik beloof u dat we dat bovenal zullen bewaken in de ontwikkeling van het nieuwe 013.

Ooit was 013 de eerste popzaal in de Benelux die speciaal ontworpen was naar de wensen en eisen van de popmuziek en ze werd meteen dubbel zo groot neergezet als de tot dan toe grootste popzaal van het land: Paradiso te Amsterdam. Wat een visie en wat een lef hadden de toenmalige Noorderligt-, Bat Cave- & MuziekKantenWinkel-crew én Tilburgse politiek om dit avontuur samen aan te gaan. Hoe succesvol is het gebleken dat we als popzaal aan de rand van Nederland de best bezochte zijn geworden, buiten Amsterdam?

Wij gaan nu een borrel drinken en toosten op 15 jaar 013 en vooral op de toekomst. We gaan bouwen aan een zaal die, net als 15 jaar geleden bij de opening, dadelijk weer dubbel zo groot wordt als Paradiso en als nieuwste zaal helemaal ingericht is volgens de laatste wensen en eisen van de popmuziek.

College en Gemeenteraad van Tilburg: Heel erg bedankt voor het vertrouwen in onze visie en het onderschrijven van de noodzaak te investeren in de kracht van 013, zodat we krachtiger, mooier en beter de toekomst in kunnen.

Proost!

Frens Frijns
Directeur-bestuurder 013 

Nieuwsoverzicht