013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Nieuwe namen Roadburn 2015

Nieuwe namen Roadburn 2015

12 nov 2014

Roadburn, het internationaal gerenommeerde festival voor psychedelica, doom, stoner en avant-garde rock en metal, vindt in 2015 plaats van 9 t/m 12 april in 013 Poppodium in Tilburg. Het is de 20e editie van het festival. Dit jubileum viert het festival met een imponerende line-up met o.a. Fields Of The Nephilim, Enslaved, Wardruna, Goblin, Sólstafir, Eyehategod en Focus. Ook maakte de festivalorganisatie eerder deze week bekend dat Anathema naar Roadburn komt voor een zeer bijzondere show. Vandaag worden opnieuw twee nieuwe namen naar buiten gebracht: Wovenhand en Russian Circles. De voorverkoop voor Roadburn 2015 is reeds gestart. Tickets zijn verkrijgbaar via deze link.

Wovenhand
Eén van de hoogtepunten van de jubileum editie van Roadburn wordt ongetwijfeld de show van Wovenhand op donderdag 9 april. Voormalig 16-Horsepower frontman David Eugene Edwards verkent met Wovenhand al enkele jaren gitzwarte doomrock, die stevig in de postpunk van de vroege jaren ‘80 geworteld is. Op het laatste album van Edwards en zijn band, Refractory Obdurate, speelt hij harder dan ooit - ook Edward's met bijbelcitaten doorspekte, apocalyptische visioenen kennen een ongekende, verschroeiende intensiteit, vergelijkbaar met de meest heftige doom en black metal bands die het affiche van Roadburn sieren. 

In 2011 gaf Wovenhand een legendarische, ietwat korte show op Roadburn; overrompeld door de setting van het festival, ontspoorde Edwards in een maalstroom van beklemmende intensiteit en bezwerende, spijkerharde songs, daarbij een totaal verbijsterend publiek achterlatend. Nadien bleek hij op Roadburn een muzikale koerswijziging ingezet te hebben. Op verzoek van Edwards, komt Wovenhand terug naar Roadburn voor 'unfinished business'.

25-jarig jubileum Anathema
Eerder deze week werd al bekend dat het Engelse Anathema naar Roadburn komt als headliner op zondag 12 april voor een speciaal optreden waarbij de band terugblikt op haar 25-jarige carrière. Tijdens deze bijzondere show, waar ook voormalig bassist en songwriter Duncan Patterson en originele zanger Darren White deel van uit maken, kijkt Anathema in omgekeerd chronologische volgorde terug op hun repertoire, te beginnen bij het meer progrock georiënteerde materiaal van veelgeroemde platen als Weather Systems en We're Here Because We're Here tot Alternative 4, The Silent Enigma en het in 1993 verschenen debut Serenades.

Voor Roadburn bezoekers de uitgelezen kans om Anathema voor het eerst in de oer-bezetting aan het werk te zien - Duncan Patterson en Darren White maken immers al meer dan 15 jaar geen deel meer uit van de band, laat staan dat Anathema het zeer invloedrijke gothic en (doom) metal georiënteerde materiaal uit de begindagen tegenwoordig nog speelt.

Curatoren Ivar Bjørnson en Einar Selvik
Traditiegetrouw wordt Roadburn de laatste jaren gecureerd door bands of muzikanten die muzikaal en artistiek een belangrijke rol in de ontwikkeling van het festival hebben gespeeld. Daarnaast zijn de curatoren van grote invloed geweest op de ontwikkeling van bepaalde Roadburn-gerelateerde genres. Dit jaar zijn Ivar Bjørnson van Enslaved en Einar Selvik en Wardruna de curatoren van Roadburn; zij hebben progressive (black) metal en dark folk tot grote hoogten gebracht, onder de noemer ‘Houses of the Holistic’ brengen ze hun Noorse 'Norse history' tot leven op het festival.

Op vrijdag 10 april zullen Enslaved en Wardruna voor het eerst buiten Noorwegen ‘Skuggsjá’ ten gehore brengen, een in opdracht gecomponeerd muziekstuk ter ere van het 200 jarig bestaan van de Noorse grondwet. Hierbij komen de sfeervolle elementen van Enslaved en Wardruna naadloos samen, gelardeerd met een welhaast Dead Can Dance-achtige magie. Ook ‘Skuggsjá’ zal tot de absolute hoogtepunten van Roadburn 2015 behoren.

Daarnaast geeft Wardruna -in een grotere bezetting dan gebruikelijk- een eigen show op vrijdag. Tot op heden heeft de band alleen in Noorwegen met meerdere gastmuzikanten opgetreden. Ook Enslaved heeft op vrijdag iets bijzonders in petto: ‘House of Northern Gods’, een speciaal samengestelde setlist die het verhaal van Enslaved's 'Norse Gods' vertelt, en terug gaat tot debuut plaat Hordanes Land uit 1993. Een 'once in a lifetime experience' voor elke rechtgeaarde Enslaved fan, en alleen op Roadburn te zien en horen. Daarnaast speelt Enslaved een reguliere show op zaterdag 11 april.

Russian Circles
Het uit Chicago afkomstige, instrumentale Russian Circles behoort tot de meest spannende en innovatieve postmetal bands van het moment, en mag zich moeiteloos meten met genre-grondleggers Neurosis en Isis. Na een ijzersterk optreden in 2010, keert Russian Circles op donderdag 9 april terug op Roadburn voor een main stage performance. Samen met Wovenhand zal het trio de 2015-editie ongetwijfeld onderdompelen in een intense sfeer.

Tickets voor Roadburn 2015 zijn hier verkrijgbaar.

Ga voor meer informatie en het laatste nieuws over Roadburn naar www.roadburn.com.


Roadburn Festival 2015
Donderdag 9 t/m zondag 12 april 2013 | Alle Zalen
Voorverkoop is reeds gestart

Nieuwsoverzicht