013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht King of jazz Gregory Porter in oktober naar 013

King of jazz Gregory Porter in oktober naar 013

26 nov 2014

Het duurt nog even, maar jazzfenomeen en kersverse Edison winnaar Gregory Porter komt in het najaar van 2015 terug naar Nederland. De Amerikaanse zanger en absolute smaakmaker in de hedendaagse vocale jazzwereld, staat op zondag 11 oktober op het podium in 013 voor een optreden. Tickets kosten €30,- (excl. servicekosten) en gaan per direct in de voorverkoop.

Liefhebbers dragen Porter al tijden op handen. Sommige critici noemen hem zelfs de nieuwe ‘king of jazz’ en daar valt absoluut wat voor te zeggen. De Amerikaan debuteert in 2010 met het verbluffende album ‘Water’. Daarop is die imponerende, bluesy bariton in volle glorie te horen. Vergelijkingen met Nat King Cole, Frank Sinatra, maar ook Marvin Gaye worden snel gemaakt. Porter is dan ook niet alleen groot gebracht met jazz, maar ook met onder andere soul en gospel en dat hoor je in zijn muziek terug.

Behalve een groots zanger is Porter ook een meer dan uitstekend songwriter. Zijn tweede schijf ‘Be Good’ (2012) wordt ook mede daarom geroemd door de pers. Overigens sleept hij voor deze schijf - net als voor zijn debuut - een Grammy-nominatie in de wacht. Met het derde album 'Liquid Spirit' (Blue Note, 2013) verzilvert Porter zijn derde nominatie voor een Grammy Award.

Zijn fenomenale stem, gekoppeld aan zijn fraaie mix van jazz met invloeden uit de soul, r&b en gospel, valt ook in Nederland goed in de smaak. Porter is hier inmiddels een graag gezien gast, zo speelde hij eerder dit jaar nog op North Sea Jazz en Lowlands. De ijzersterke performer heeft hier ook het podium gedeeld met het Metropool Orkest voor een bijzondere show. ‘Liquid Spirit’ behaalde in Nederland de gouden status en is inmiddels bijna platina.

Als extra kers op de taart ontving Porter vanavond een Edison Jazz Vocaal uit handen van Chef’Special. Het juryrapport van de Edison Award liegt er niet om: “de jury roemt Porter als het prototype jazz- en soulzanger van nu, met een stem die onmiddellijk de vergelijking oproept met Nat King Cole, en de kracht bezit om een groot publiek te bereiken. Het feit dat Porter pas op relatief late leeftijd zijn weg naar het grote publiek vond, maakt dat hij zekerder en echter klinkt dan de meeste hedendaagse jazzvocalisten.”

In oktober 2015 komt de bejubelde zanger terug naar Nederland. In 013 gaat Porter op zondagavond 11 oktober zijn geweldige reputatie ongetwijfeld weer waarmaken.

Gregory Porter 
Zondag 11 oktober 2015 | aanvang 20:00 | zaal open 19:00
Tickets €30,- (excl. service- en transactiekosten) | Jupiler Zaal | Voorverkoop start per direct

Nieuwsoverzicht