013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht De eindejaarslijst van: Niek Nellen (Nightbirds)

De eindejaarslijst van: Niek Nellen (Nightbirds)

28 dec 2014

We vragen Niek Nellen, organisator van Nightbirds, naar zijn eindejaarslijst . Samen met compagnon Bob Verhagen organiseren zij maandelijkse de concertavond Nightbirds waar ze relevante garage, punk, metal- en psychbands naar Tilburg halen. Tijdens Incubate programmeerden zij een avond in het Stadshotel in Tilburg met onder andere Tweens en Protokids, voor de bezoeker was dit een legendarische show, voor de hoteleigenaar iets minder. Vandaag vragen we Niek naar zijn top vijf albums en de drie beste optredens in 013 van het jaar 2014

Top vijf albums 2014

5. Run the Jewels – Run the Jewels 2
"Elk jaar is er wel een hip-hop album dat ik kapot draai. Dit jaar, Run The Jewels 2. Ik ga wel een van de 1000 blanke jongens zijn die bij hun optreden binnenkort meezingen over achterwaards door een veld van piemels heen rennen. Powerfantasy yo! Aaaaaaaw yeah nummer van het jaar: ‘Oh My Darling Don’t Cry’ (de beste zin tekst van het jaar)"

4. King Tuff – Black Moon Spell +
    Ty Segall - Manipulator
"King Tuff is cool. Ty Segall is cool. In de wereld van gitaarmuziek en “garagebandjes” waren dit de groovendste en rockendste albums van 2014, misschien omdat ze allebei superveel op T-Rex lijken. Dus een gedeelde 4de plek. Oh, en goede comeback van allebei. Altijd lastig.
Coolste nummer King Tuff: ‘Eddie’s Song’ / Coolste nummer Ty Segall: ‘the Connection Man’. "

3. Tacocat – NVM

Het meeste plezier wat ik dit jaar aan een album heb gehad. Bevat tevens mijn meest beluisterde liedje. Deze band is niks meer dan lol, kleur en plezier. Voor veel mensen zal het iets te twee of vrolijk zijn. Ik luister Tacocat daarom vaak als het kutweer is of wanneer ik net black metal heb geluisterd. Weer even vrolijk! Repeat track n#1: ‘Crimson Wave’. Ik denk dat ik nog nooit zo veel over menstruatie heb gezongen tijdens het autorijden."

2. The War on Drugs – Lost in the Dream

"De cliché keuze van het jaar, maar met goede reden natuurlijk. Ik heb op kantoor van Nightbirds met ome Bob dat nummer Red Eyes wel 20 keer achter elkaar gedraaid, en toen de hele plaat uitkwam de rest ook. Die megahit was verdiend en al het andere commerciële succes ook. Beer Commercial Lead Guitar forever! Essential track: ‘In Reverse’. Voelt als pantoffels aantrekken en zondagse soep bij hotel mamma."

1. Gridlink – Longhena

"Ik vind grindcore maar selectief tof (goregrind etc. trek ik niet) maar deze plaat van verschillende grindlegendes (ex-Discordance Axis) is de spreekwoordelijke shit! Longhena is 20 minuten aan pure agressie en snelheid. Melodieus ook allemaal; ik kan onderhand de helft mee neuriën alsof het de soundtrack is van mijn favoriete arcade game (een van de nummers is toevallig ook vernoemd naar een populaire topdown shooter, Dodonpanchi , die qua gameplay nogal lijkt op de chaos van de muziek). De band stopte er jammer genoeg meteen mee toen de plaat klaar was. At the top of their game. Favoriete nummer: ‘Look To Windward’. Beter dan het einde van dat nummer wordt het niet."

En dan mogen Lana Del Rey, Axes, Nihill, Clean Pete, Iceage en teveel platen nog niet eens mee doen. 2014 was een goed jaar voor muziek.

Top 3 optredens in 013:

3. Marco Borsato
"Eigenlijk was dit het saaiste optreden ooit. Ugh, die Warchild reclames tussendoor. Ugh, en Dutchy Brown die ‘Dromen Zijn Bedrog’ zong. En een rapper genaamd Darryl die niemand kent ipv Ali B. Uuuugh, en Marco’s “danspasjes”. De enige reden dat ik deze show toevoeg is “Rood”. Dat nummer redde de hele avond. Wat een plaat."

2. Cerebral Ballzy
"Off! deed me niet veel. Sorry. Cerebral Ballzy daarentegen was jong, snel, rommelig, strak, punk und hardcore. Fantastisch onverstaanbare zanger ook. Onnozele crowdsurfers die in lege stukken op de grond sprongen waren ook cool."

1. Bass Drum of Death
"Ik onderschatte deze band voordat ik naar de show in 013 ging, ik was ze een beetje uit het oog verloren. Sukkel dat ik was. Bass Drum of Death was inventief en hard. Shattered Me is best een klassiekertje. Ze werden ook nog eens getrakteerd op een flinke pit op het eind. Goede show."

Nieuwsoverzicht