013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht De eindejaarslijst van: Walter (Roadburn)

De eindejaarslijst van: Walter (Roadburn)

27 dec 2014

We vragen Walter, beter bekend als mister Roadburn, naar zijn eindejaarslijst. Roadburn is 's werelds meest toonaangevende festival voor stonerrock, doommetal en donkere psychedelica. Ieder jaar reizen duizenden mensen af naar Tilburg om hier de meest exclusieve acts te zien. Door Walter's toewijding is Roadburn uitgegroeid tot een alom gerespecteerd festival. Vandaag vragen we hem naar zijn beste albums en favoriete concerten in 013 van 2014.

Top vijf albums 2014
:

5. The Golden Grass - S/T
"Let the 70s live on" is een gevleugelde uitspraak van Danny "The Count" Koker, bekend van de televisiehit Counting Cars. Brooklyn's The Golden Grass levert met haar gelijknamige debut album de perfecte sountrack; de aanstekelijke, vroege jaren 70 hardrock van dit powertrio nodigt uit tot het eindeloos rondscheuren in gepimte muscle cars, gebouwd door de Count en 'his all star team.'

4. Earthless meets Heavy Blanket (J.Mascis) - In A Dutch Haze

Opgenomen tijdens Roadburn Festival 2012, laat Dinosaur Jr's J Mascis niet alleen horen een virtuoze shredder te zijn, samen met Earthless’ Mario Rubalcaba (drums), Mike Eginton (bas) en Lecherous Gaze gitarist Graham Clise laat hij ook moeiteloos de gouden tijden van jaren 60 en 70 supersessies herleven tijdens deze inmiddels legendarische show.

3. Triptykon - Melana Chasmata

De artistieke en muzikale wederopstanding van voormalig Celtic Frost voorman Tom G Warrior rijkt tot grote hoogte, of moeten we zeggen peilloze diepte - niet eerder klonk Warrior's geestelijke pijn en despressie zo overweldigend en confronterend.

2. Wovenhand - Refractory Obdurate

Harder en intenser dan ooit, David Eugene Edwards' Wovenhand doet qua intensiteit en bezetenheid op het veel besproken Refractory Obdurate niets onder voor de meest overdonderende, gitzwarte black- en doom metal excersities.

1. Sólstafir - Ótta

De schoonheid, grilligheid en mystiek van IJsland's overweldigende natuur en ondoorgrondelijke cultuur perfect vertaald naar gedreven, epische, maar ook melancholische songs; Solstafir is niet alleen klaar voor het 'grote werk', maar kan nu ook artistiek in een adem met Sigur Rós genoemd worden. 

Top 3 concerten 2014:

3. Entombed A.D. in 013
Niet geheel ongeschonden kwam hij uit de soap rond Entombed, brulboei L-G Petrov. Zijn wraak was echter zoet: L-G (in topvorm) en zijn Entombed A.D bulldozeren 013 welhaast tegen de vlakte met een verschroeiende metal-set, waarbij ze het 250 koppige publiek volkomen in extase achterlaten. Iets dat niemand vooraf had durven te voorspellen. 

2. Loop - Roadburn 2014

Als fan van het eerste uur, meer dan 25 jaar moeten wachten op dit moment; Loop overdonderd me volkomen met hun headline set op Roadburn, en Robert Hampson laat en passant horen hoe invloedrijk Loop is op de huidige psychedelica-explosie.

1. Selim Lemouchi's Enemies - Roadburn 2014

Veelbewogen muzikaal en uiterst emotioneel eerbetoon aan de te vroeg overleden Selim Lemouchi door zijn voormalig bandleden onder leiding van zus Farida. 

Tranen, heel veel tranen, zowel op het podium als bij het publiek; meest indrukwekkende optreden op Roadburn ooit!

Nieuwsoverzicht