013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht De eindejaarslijst van: Gijs Garenfeld (013 Poppodium)

De eindejaarslijst van: Gijs Garenfeld (013 Poppodium)

30 dec 2014

Vandaag vragen we Gijs Garenfeld, marketeer bij 013 Poppodium, naar zijn eindejaarslijst. Oorspronkelijk komt hij uit Helmond maar hij woont nu al een aantal jaren in Tilburg, negen jaar geleden begon hij als vrijwilliger bij 013 maar inmiddels is hij al drie jaar actief als promotor en marketeer. We vragen Gijs naar zijn top vijf albums en de drie beste optredens in 013 van het jaar 2014.

Top vijf albums 2014:

5. Ought – Today More Than Any Other Day + Once More With Feeling… EP
De verrekes knappe post-punky indierock viel bij mij pas goed toen ik ze op Le Guess Who?! zag. Geen arrogante hipsters, maar jonge gasten die gewoon graag en veel willen touren, met een frontman die ergens tussen Mike E. Smith (The Fall) en Jarvis Cocker (Pulp) in zit. (Het album is supergoed, maar het beste nummer, ‘New Calm Pt. 2’ staat op de ook dit jaar verschenen EP. Allebei checken dus.)

4. Aphex Twin – Syro
Er zijn mensen die zeggen dat dit album niet vernieuwend genoeg zou zijn. Luister niet naar hen. Aphex Twin hoeft allang niet meer vernieuwend te zijn. Dat was hij al 20 jaar lang. Tegenwoordig is hij ‘gewoon’ Aphex en zet hij met speels gemak andere producers een treetje omlaag.

3. Gridlink – Longhena
Het was geen bijzonder sterk metaljaar, maar dit afscheidsalbum van de Japans/Amerikaanse grindcoreband Gridlink mag er echt wel zijn. De meest catchy herrie die je dit jaar gaat horen.

2. La Dispute – Rooms Of The House
De meest underrated plaat van het jaar. Na het fijne debuut, de veel te volle tweede, valt nu alles op zijn plaats. Intelligente, poëtische indierock die grotendeels onterecht in de post-hardcore hoek geschoven wordt.

1. Run The Jewels – Run The Jewels 2
Binnen twee maanden is dit al een Klassieker met een grote K. Wat een energie. Wat een beats. Wat een rhymes. “Fuckboy Jihad - kill infadels. Allah Akhbar –BOOM- from Mike and El”

Beste concerten in 013 van 2014


3. Edwyn Collins – The Possibilities Are Endless @ 013
Niet écht een show, maar dit was heel bijzonder. Edwyn Collins (van wereldhit ‘Girl Like You’) krijgt twee hersenbloedingen. Documentairemakers maken er een schitterende film van (‘The Possibilities Are Endless’) die in 013 vertoond werd. Meer dan een zielig verhaal is het een ode aan de liefde tussen hem en zijn vrouw Grace. Om ze dan beide naderhand de zaal in te zien lopen – Grace ondersteunde Edwyn – en Edwyn met zijn toch wat beperkte articulatie nog wat nummers zingt… Grote jongen die daar geen kippenvel van krijgt.

2. Deerhoof @ 013
Ik kende Deerhoof eigenlijk niet zo goed, voordat ze in 013 kwamen. Nu ben ik fan.

1. Old Man Gloom @ Roadburn
Groot fan sinds ‘Christmas’ en nooit verwacht ze nog live te zien. Extreem hoog verwachtingsgehalte derhalve, maar dat werd toch wel eventjes ingelost, zeg.

Bij dezen wil ook nog de show van Chance The Rapper benoemen op WOOH HAH! In principe was dit niet in 013 maar ik noem hem toch.

Nieuwsoverzicht