013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Legendarische punkband Cock Sparrer exclusief naar 013

Legendarische punkband Cock Sparrer exclusief naar 013

01 mei 2015

De legendarische streetpunkband en de grondlegger van de oi!, Cock Sparrer, komt op zaterdag 28 november naar 013. Het is een exclusieve show voor de Benelux. Hoewel deze Engelsen nooit commercieel succes gehad hebben, worden ze door de kenners gezien als één van de meest invloedrijke punk bands ooit. Tickets kosten € 30 (excl servicekosten) en gaan vanaf zaterdag 2 mei om 10:00 uur in de voorverkoop.

Eind jaren 70 kwam de punkmuziek op vanuit Engeland. Iedereen kent inmiddels bands als Sex Pistols, The Ramones en The Stooges. In die periode was ook Cock Sparrer hard aan de weg aan het timmeren. Maar Cock Sparrer was niet als andere punkbands. Ze hadden geen felgekleurde kapsels, kapotte broeken of veiligheidsspelden. De heren van Cock Sparrer waren echte Britse arbeiders, met kale koppen, grote werkschoenen en een blouse aan. Ook de muziek en teksten hebben veel meer een arbeidersmentaliteit dan andere punkbands.

Toen in 1983 debuutalbum ‘Shock Troops’ uitkwam, bleef commercieel succes dan ook uit. Eigenlijk onbegrijpelijk, want het album staat vol met tijdloze liedjes die nu nog even aanstekelijk zijn als in de jaren 80. Vooral lijfliederen als ‘England Belongs To Me’ en ‘Take ‘Em All’ zijn niet uit je hoofd te krijgen. In 1984 stopte de band ermee. Te vroeg, zo bleek, want de sound van Cock Sparrer bracht een revolutie in de punk teweeg, die zelfs tot een eigen subgenre leidde: oi!.

In de jaren 90 kwam de band weer bij elkaar en sindsdien krijgen ze wel de erkenning die ze verdienen. Ze brachten nog twee albums uit voordat het weer even stil werd. Tot er in 2007 weer een album verscheen: ‘Here We Stand’. Hier laten de Cockneys (Cock Sparrer is een verbastering van ‘cock sparrow’ wat een Cockney term is voor familiair) horen dat het vuur nog lang niet gedoofd is. 013 is dan ook trots deze Engelse oi! legendes op zaterdag 28 november op het podium van de nieuwe grote zaal te ontvangen, voor een exclusieve Benelux-show.

Cock Sparrer – exclusieve Benelux show                                              
Zaterdag 28 november 2015 | aanvang 20:00 | zaal open 19:00
Tickets € 30 (excl. servicekosten) | grote zaal | Voorverkoop vanaf zaterdag 2 mei


Nieuwsoverzicht