013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Eerste namen Roadburn Festival 2016 bekend: Neurosis en Paradise Lost; Lee Dorrian als curator

Eerste namen Roadburn Festival 2016 bekend: Neurosis en Paradise Lost; Lee Dorrian als curator

06 aug 2015

Roadburn Festival is trots dat de iconische metalband Neurosis terugkeert naar Tilburg voor twee exclusieve Europese shows ter ere van het 30-jarige jubileum van de band. Tevens wordt vandaag bekend gemaakt dat de legendarische doom-pioniers van Paradise Lost het album ‘Gothic’ integraal komen spelen. Lee Dorrian, (ex-)frontman van Napalm Death en Cathedral, is aangesteld als curator. Roadburn Festival vindt plaats van donderdag 14 april tot zondag 17 april 2016 in 013, Tilburg. Informatie over tickets en de verdere line-up wordt binnenkort bekend gemaakt.

Ter ere van het 30-jarig jubileum van de iconische en grensverleggende band Neurosis, speelt de groep twee exclusieve shows op Roadburn. Als headliners op zaterdag 16 april en zondag 17 april zullen ze gedurende de twee shows een dwarsdoorsnede van hun oeuvre geven. Van het primitieve geluid waar Neurosis mee begon op debuut ‘Pain of Mind’, tot en met de epische, weidse sound waar ze nu succesvol mee zijn. De band speelt deze twee shows alleen maar op Roadburn en in San Francisco, wat het unieke karakter nog eens extra onderstreept.

“Het is zo’n grote eer om ons 30-jarig bestaan in Europa op Roadburn te vieren”, zegt de band, “Roadburn is namelijk de belichaming van een bijzondere community, van originele, maar ook emotioneel geladen muziek die uitblinkt in ‘heavyness’. Dat we wederom deel uit maken van het festival betekent veel voor ons.” 

De Britse doom-pioniers van Paradise Lost spelen op donderdag 14 april het invloedrijke tweede album ‘Gothic’ integraal, ter ere van het 25-jarig jubileum van de plaat. Hiernaast zullen ze ook nieuw werk ten gehore brengen van het dit jaar verschenen album ‘The Plague Within’. De show wordt voorzien van visuals door kunstenaar Costin Chioreanu.

Paradise Lost’s Nick Holms: “Als jonge, beginnende band hebben we in het begin van de jaren 90 veel in Nederland gespeeld. Rondrijdend in een gammel busje, chocomel drinkend, levend op de friet met mayonaise en dan ‘s avonds nummers van ‘Gothic’ spelen. De plaat brengt zoveel herinneringen naar boven en daarom kunnen we ons geen beter festival dan het Nederlandse Roadburn voorstellen om ‘Gothic’ in z’n geheel te vertolken.”

Hij was al headliner van Roadburn Festival in 1999 met Cathedral, maar dit jaar keert frontman Lee Dorrian terug naar Tilburg als curator. Voor de eerste keer in de geschiedenis zal de curator twee dagen vullen. Dorrian cureert de Main Stage op vrijdag 15 april en op zaterdag 16 april cureert hij het podium in Het Patronaat.

“Ik voel me zeer vereerd om Roadburn 2016 te mogen cureren”, zegt Lee Dorrian, “Ik ken Walter al vele jaren persoonlijk en heb me ook altijd heel nauw bij het festival betrokken gevoeld – voel me zelfs onderdeel van de Roadburn-familie. Desondanks kwam de uitnodiging als een grote verrassing, en ga er dan ook iets heel speciaals van maken. Het wordt een liefdevolle afspiegeling van de (heavy) muziek die me lief is.”

Roadburn Festival vindt plaats van donderdag 14 april tot zondag 17 april 2016 in 013, Tilburg. Informatie over tickets en de verdere line-up wordt binnenkort bekend gemaakt.

Roadburn Festival 2016                                
Donderdag 14 april 2016 | Vrijdag 15 april 2016 | Zaterdag 16 april 2016 | Zondag 17 april 2016
Alle zalen 

Nieuwsoverzicht