013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht 013 recommends: Tips voor Incubate festival 2015

013 recommends: Tips voor Incubate festival 2015

11 sep 2015

Vanaf komende maandag is Tilburg weer het toneel voor Incubate festival. Het festival voor grensverleggende cultuur biedt onder meer theater, film, kunst en natuurlijk heel veel muziek. Bekijk hieronder alle shows die wij als 013 aanraden voor de 11de editie van Incubate.

Kevin Morby
Kevin Morby deed in juni al Brabant aan op het Best Kept Secret festival en liet daar zien een mooie mix te kunnen bieden van indie, singer/songwriter en roots muziek. Morby spelt ook in de band ‘Woods’ die vorig jaar al indruk wisten te maken tijdens hun show bij onze overburen in Dudok. Dit jaar doet hij solo zijn ding op Incubate!

Waar: De NWE Vorst
Wanneer: Maandag 14 september 22:45 – 23:45

The Melvins
Dit jaar spelen The Melvins twee exclusieve Benelux shows op Incubate. De band onder leiding van King Buzzo (die vorig jaar nog solo speelde op Incubate!) trad in de voetsporen van Black Sabbath met hun trage en sludgy post-punk. Hiermee diende ze onder meer als inspiratiebron voor stadsgenoten Nirvana. Waar hun stadsgenoten al snel commercieel succes genoten bleven The Melvins vooral actief in de underground scene. Dit gaf de band een hoop ruimte voor experiment, stoner, doom en zelfs punk is terug te vinden in de muziek van The Melvins. Het is dan ook niet voor niets dat ze dit jaar twee unieke shows spelen die de diversiteit van de band toelichten.  

Waar: Midi
Wanneer: Dinsdag 15 september 21:45 – 23:15
Woensdag 16 september 22.00 – 23.30 

Los Piranãs

Kan noise zomers klinken? Wel als het aan de mannen van Los Piranãs ligt zo blijkt. De band stond vorige week nog op Into the Great Wide Open en wist daar te verrassen met een aanstekelijke mix van salsa, merengue en groovende bass. De instrumentale muziek wordt daarbij ook nog eens verrijkt met elektronische effecten wat de zomerse muziek een surrealistisch effect geeft. Het is prachtig om deze groep live aan het werk te zien!

Waar: Dudok
Wanneer: Woensdag 16 september – 20.00 – 20:45

Julianna Barwick
Wanneer Julianna Barwick de eerste keer beluisterd heb je het idee dat de zangeres een compleet koor om zich heen heeft verzameld. Niets is minder waar! De zangeres brengt met een minimale bezetting aan band een uniek geluid door haar eigen stem te loopen en te vervormen. Dit zorgt voor betoverende muziek die zich laat vergelijken met een band als Sigur Rós. Als Julianna haar collage aan geluid neerzet kun je niets anders dan jezelf mee laten voeren op haar klanken.

Waar: Theaters Tilburg
Wanneer: Donderdag 17 sept - 20.00 - 21.00East India Youth
Vrijwel altijd strak in pak staat William Doyle aka East India Youth als een generaal tussen zijn apparatuur. Met live instrumenten en elektronische invloeden slaat East India Youth de brug tussen een poppy sound met krautrock invloeden en aanstekelijke elektro die het ook goed zou doen op de dansvloer. De zanger doet dit alles in zijn eentje wat de sound des te specialer maakt.

Waar: Midi
Wanneer: Vrijdag 18 sept - 19.45 - 20.30Mercury Rev + orkest
Mercury Rev kent een rijke geschiedenis als band. Begonnen als zestal, maar inmiddels al meerdere keren gewisseld van bezetting. Wat altijd is gebleven is de experimentele drang om perfecte bombastische pop te maken. De orkestrale roots van de band komt nu nog steeds terug. Vandaar ook dat de band dit jaar het optreden verrijkt met het conversatorium orkest van Fontys Tilburg. Nog niet overtuigd? Beluister dan even de track ‘Holes’ hieronder en stel je daar een compleet orkest bij voor ;-)

Waar: Schouwburg, Theaters Tilburg
Wanneer: vrijdag 18 sept - 22.00 - 23.30 

Converge
De bij vlagen chaotische hardcore met metalinvloeden van Converge is vaak gekopieerd maar nooit geëvenaard. Dat levert ze bijna een godenstatus op bij fans. Daarnaast heeft de zanger ook nog een geweldig label (Deathwish) en is invloedrijk kunstenaar en gitarist Kurt Ballou is in zijn vrije tijd de meest gewilde producer in het genre. Ga er maar aan staan.

Waar: Dudok
Wanneer: vrijdag 18 sept - 00.15 - 01.15


Veronique Vincent & Aksak Maboul
Marc Hollander van het crammed discs label werkt onder de naam Aksak Maboul samen met Veronique Vincent van The Honeymoon Killers. Zij bieden aanstekelijke elektronische pop en schuwen niet weg van een experimentele rand en dromerige melodieën.

Waar: Factorium
Wanneer: zaterdag 19 sept - 20.00 - 20.45

Badly Drawn Boy
Achter het voorkomen van deze ‘slacker’ schuilt een van de meest creatieve singer/songwriters van het afgelopen decennium. Zijn album ‘The Hour of The Bewilderbeast’ staat vol met eigenzinnige popliedjes die al na één luisterbeurt in je geheugen blijven hangen. Zijn creativiteit vertaalt zich ook naar zijn live shows 

Waar: Midi
Wanneer: zaterdag 19 sept - 22.00 - 23.00

Sophia
Robin Proper-Sheppard brengt met zijn indie-rock band Sophia melancholische tracks in de stijl van Neil Young en Sparklehorse. Tof detail: wanneer de zanger repeteert voor zijn shows maakt hij hier opnames van onder de noemer ‘At home with Sophia’ die hij deelt met zijn fans. Net als deze opnames voelt een live concert van Sophia alsof je persoonlijk bent uitgenodigd in de woonkamer van de band. 

Waar: Concertzaal Theaters Tilburg
Wanneer: zondag 20 sept - 17.45 - 18.45

Wire / Pink Flag Orchestra
Experimenteel en onvoorspelbaar, dat is de beste manier om de post-punk van Wire te omschrijven. De band sluit op zondag de 11de editie van Incubate en ze doen dat in stijl met het ‘Pink Flag Orchestra’, tientallen muzikanten die hun gitaren inpluggen om de akkoorden van Wire’s ‘Pink Flag’ mee te spelen. Een unieke manier om incubate af te sluiten waarbij de gitaar feedback nog lang door de straten van Tilburg zal galmen.

Waar: Midi
Wanneer: zondag 20 sept - 22.00 - 23.30

Giant Sand
Giant Sand is een van de meest invloedrijke alt-country bands van het afgelopen decennium. Een voorbeeld voor velen, en toch rust de band niet maar blijven ze door evolueren. Lo-fi, noise en zelfs gypsy zijn genres die hun weg vonden in de muziek van Giant Sand. En de band? Die wordt er alleen maar beter op! 

Waar: Theaters Tilburg concertzaal
Wanneer: zondag 20 september - 19:45 - 20:45

Nieuwsoverzicht