013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Le Scratch meets 013

Le Scratch meets 013

11 feb 2016

Hip Hop & RnB evenement Le Scratch is in zo’n vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de leukere feesten van Tilburg. Het maandelijkse feest begon in de Cul de Sac, maar wordt sinds kort vervolgd in het nieuwe Poppodium 013. Achter de organisatie: een Tilburgs vriendenclubje, met een passie voor muziek, kunst, mode en lekker eten.

De vrienden Ray, Jody, Roberto, Roos, Jeremy en Spency organiseren Le Scratch al een aantal jaren. “We zijn eigenlijk begonnen met leuke Hip Hop uit de jaren ’90 live te combineren met fijne kunst. Een contrast wat wij persoonlijk interessant en spannend vinden” zegt Jody.

Van Ma$e tot Moschino: “Naarmate wij groeien, groeit Le Scratch dus tegenwoordig mixen we de muziek met allerlei elementen waarvan we zelf genieten zoals lekker eten, een bepaald modebeeld en een stukje ondernemerschap.”

Wat betekent Hip Hop voor jullie?

Ray, één van de organisatoren: “Hip Hop heeft misschien nog steeds wel een mannelijk, over-the-top imago maar door dit met een knipoog te benaderen, en wellicht onbewust ook vanuit een vrouwelijk oogpunt, ontstaan er leuke en grappige kruisbestuivingen. Tegenwoordig is het muziekgenre immens, volwassen en ontzettend breed qua invloeden zodat je op de Le Scratch avonden bijv. bankmanagers en modestudenten samen ziet genieten van de nieuwe Post Malone. En om die diversiteit authentiek te houden terwijl iedereen zich welkom voelt “makes it all worthwhile”.

Hoe is Le Scratch ontstaan?

Ray komt oorspronkelijk uit Australië en woonde zes jaar in Engeland. Ze starte met vriendin Emily Rawson de eerste editie van Le Scratch in Londen zoekende naar iets wat ‘missing’ was in het uitgaansleven. Nadien verhuisde ze naar Melbourne. Ook daar werd Le Scratch georganiseerd. Roberto, Jody en Spency zette vervolgens een editie op poten in Tilburg nadat ze bevriend waren geraakt met Ray in London. En afgelopen jaar sloten Roos en Jeremy zich aan.

De eerste editie van Le Scratch in Tilburg? “Geweldig! Bomvol en een eye-opener”, zegt Jody. “Ik kan het succes sindsdien niet direct verklaren. Ik denk dat onze vrienden en kennissen het ons vooral gunnen en daar zijn wij hun natuurlijk ontzettend dankbaar voor”

Wat willen jullie in de toekomst gaan doen?

Ray: “Het aankomende jaar gaan we de maandelijkse Le Scratch dansavonden uitbreiden met live optredens van opkomende artiesten die we samen met 013 ontdekken. Artiesten waarvan wij het gevoel hebben dat die gaan doorbreken in de maanden nadien.”

Jody: “De meest speciale optredens die ikzelf heb meegemaakt waren namelijk altijd de intieme gigs waar ik dichtbij het podium stond en een artiest letterlijk ontdekte. Zo hadden we bijvoorbeeld Kevin Gates uit Baton Rouge staan en op 12 Februari Denzel Curry, die we afgelopen zomer op het WOO HAH! festival voor het eerst live ervaren hebben. Hij zette de zaal compleet op zijn kop. Fingers crossed dat we die ervaring binnenkort met ons Le Scratch publiek mogen delen.

Le Scratch meets 013
Nieuwsoverzicht