013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Frank van der Lende: "Iedereen gaat lekker op de Vengaboys"

Frank van der Lende: "Iedereen gaat lekker op de Vengaboys"

11 mei 2017

Er zijn maar weinig feestjes als Singlefeestje. Misschien wel geen één, zelfs. De dansavond die dit jaar haar vierde verjaardag vierde, gaat lekkerder dan ooit te voren en op 2 juni is poppodium 013 weer aan de beurt. Reden genoeg om organisator - en 3FM DJ - Frank van der Lende eens op te bellen en te vragen what’s up.

Frank van der Lende: "Iedereen gaat lekker op de Vengaboys"

Hey Frank, hoe gaat het?

Het gaat goed met me! Het nieuwe radioseizoen is weer in volle gang en ik heb hiervoor lekker drie weekjes genoten in Portugal. Daarnaast komen er allemaal leuke dingen aan, heb ik veel postieve energie en gaat het goed met mijn vrienden. Ik ben een gelukkig man.

Over Singlefeestje. Laten we beginnen bij het begin: je werkte bij BNN en toen…

Ik werkte bij BNN en op een druilerige dinsdag kwam een vriend naar me toe om te zeggen dat er zo’n 1000 singletjes bij de receptie lagen. Als niemand ze wilden hebben, zouden ze weggegooid worden. Volgens hem was het écht een goudmijn waar we iets mee moesten doen: bakken vol met singletjes van twintig jaar geleden tot nu, op alfabetisch volgorde, in goede staat en ga zo maar door. Toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en is Singlefeestje geboren.

Wat herinner jij je eigenlijk nog van de eerste editie?

Dat was echt fantastisch. We mochten een tent hosten op Paaspop en er konden maar zo’n 100 mensen in, of zo. We draaiden extreem lange dagen met een beperkt aantal mensen en we sliepen in natte koude tentjes, maar het was zo tof om te zien hoe iedereen losging. Sommige mensen met een weekendticket stonden letterlijk drie dagen in onze tent. Die hebben verder niks van Paaspop gezien.

Wordt er dan ook nog een beetje begaaid?

Begaaid?

Sorry, dat is misschien wel heel Brabants. Ik bedoel of je wel eens je boekje te buiten gaat tijdens zo’n avond? Op welk vlak dan ook.

Natuurlijk! Maar ik moet zeggen dat we wel iets rustiger zijn geworden. Er zijn tegenwoordig best veel Singlefeestjes en iedereen heeft er ook nog een baan naast, maar het is een gezellig feestje en de drank op de plekken waar we staan smaakt altijd goed. We creëren met Singlefeestje een soort van grote kroeg, dus er wordt goed gedronken en wij spugen er ook niet in, hoor. Maar je krijgt ook wel een soort ‘natural hype’ van al die mensen die meezingen en hun handjes in de lucht gooien. Dan is drank niet altijd nodig.

Dus je hebt nu geen super-juicy-sappige-Singlefeestje-anekdote?

*volgt een lange pauze*

Ik zit te denken. Nee, ja uh, ja. Het is vooral gewoon heel erg leuk.

Over grenzen gesproken, zitten er nog grenzen aan wat je wel en niet draait tijdens Singlefeestje?

In principe niet. Ik vind dat alles moet kunnen. Bovendien is het fijne van Singlefeestje dat de mensen de muziek aanleveren, dus wij als DJ’s komen overal mee weg. Het gaat dus van Shaggy naar een LeAnn Rimes met Cant Fight The Moonlight, om vervolgens via de nieuwe van Broederliefde door te gaan naar Greenday. Dat is héél vet. Ik hou echt van het contrast. Dat ik eerst Go Back To The Zoo draai met Electric en daarna in één keer doorga naar Tarzan en Jane van Toy-Box. Dat is het vette aan Singlefeestje, want nergens anders hoor je dat.

Frank van der Lende: "Iedereen gaat lekker op de Vengaboys"

Maar waar gaan de mensen nou echt lekker op, Frank?

Wat echt altijd een paar keer wordt aangevraagd is Ultimate Kaos met Casanova. Die hebben we ook drie keer in de bakken liggen, of zo.

Maar je draait ‘m maar één keer toch?

Ja, sowieso! Verder worden ook Sean Paul, Will Smith en N.E.R.D veel aangevraagd.

Verschilt dat nog per regio?

Nou, je kan altijd wel een beetje voorspellen wat voor avond het wordt als bepaalde platen worden aangevraagd. Er zijn avonden dat er echt heel veel meisjes komen en dat is heel leuk. Dan is de sfeer altijd supergoed. Die laten zich lekker gaan en zingen en dansen volop mee. Jongens zijn daarin toch wat stoerder. Ik zou dus niet willen zeggen dat het aan regio gekoppeld kan worden, maar meer qua avond. Je kan het publiek lezen op basis van de singletjes.

How about Brabant?

Ik merk niet echt een andere vibe. Iedereen gaat lekker op de Vengaboys. Dat is niks Brabants, dat is iets Nederlands.

Frank van der Lende: "Iedereen gaat lekker op de Vengaboys"

Sorry, maar we moeten het toch vragen: wat is jouw favoriete single?

Ik heb ooit een keer een keuze moeten maken, want dat hadden we aan iedereen van Singlefeestje gevraagd. Toen heb ik gekozen voor Hanson - MMMBop. Die gasten hebben lang haar, dat vind ik leuk. Plus het is een heel vrolijk liedje, een beetje een guilty pleasure, maar ook wel credible of zo.

Wordt ie vaak aangevraagd?

Ja, dan ben ik altijd helemaal in mijn element.

Tot slot, hoe moeten mensen die nog nooit zijn geweest zich mentaal voorbereiden?

Ze moeten zich voorbereiden op een rollercoaster van emoties. Maar echt! Je wordt de hele tijd verrast. Het is een trip down memorylane. Als je dat ene singeltje ziet, bijvoorbeeld Jamai - Step Right up, denk je: ‘oh ja, Idols 2005, hoe vet was dat!?’. Een beetje dat idee. Ik raad iedereen aan om thuis al lekker in de stemming te komen. Misschien met een klein drankspelletje of met onze Spotify lijst. Sowieso is het wel echt een vriendenfeest, dus ik raad iedereen aan om vrienden en vriendinnen van de voetbal of hockey, of vrienden van de middelbare school, of vrienden van nu te mobiliseren. Dan kun je met de armen op elkaars schouders meezingen, dansen, lachen en misschien wel huilen. Ja, het is een mooi feestje. 

Singlefeestje vindt plaats op vrijdag 2 juni. Tickets & Info: http://www.013.nl/programma/4488/singlefeestje-s-s...

Nulnuldertien is het nachtprogramma van 013 Poppodium.

Hou facebook.com/nul013 & Nulnuldertien op Instagram in de gaten om op de hoogte te blijven van de nachtprogrammering. 

Frank van der Lende: "Iedereen gaat lekker op de Vengaboys"
Nieuwsoverzicht