013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Even connecten met: Pythius

Even connecten met: Pythius

13 sep 2015

Wiede agenda van Hylke Klazema aka Pythius erbij pakt, ziet duidelijk eenstijgende lijn. In 2014 was het aight, in 2015 ging ie lekker en in 2016 washet hek van de dam. Met zijn nieuwe ‘Heresy’ EP (met samenwerkingen van ondermeer State Of Mind en Black Sun Empire) haalde de 26-jarige Utrechter zijngrootste succes tot nu toe. We besloten hem eens te connecten.

Gefeliciteerdmet je Heresy EP. Hij gaat lekker he?

Ikmag niet klagen. Mijn EP heeft een tijdje op #1 gestaan in de Beatport Drum andbass releases top 10 en ook twee losse tracks haalde een Beatport lijst. Danweet je dat het wel goed zit. Mijn vorige EP stond ook al op #1 in de Drum& Bass releases (en van alle genre’s ook op een gegeven moment trouwens)een één track in de Drum and bass tracks top 10, maar dit overtreft dus wel eenbeetje het vorige succes.

Hetis een plaat met alleen maar featurings. Hoe is dat zo ontstaan?

Ikhad al een paar tracks met andere gemaakt. Toen dacht ik: ‘oh nu heb ik er welheel veel. Als ik er nog twee maak, heb ik een EP’.

Zoietswordt niet heel veel gedaan, right?

Nou,op zich heb je wel wat vergelijkbare platen. Een week voordat de mijne uitkwam,verscheen er ineens een soort zelfde EP. Toen dacht ik wel even van ‘oké’, maarhet het heeft elkaar niet in de weg gezeten.

Maaris samen produceren niet ontzettend onhandig?

Somswel, soms niet. Het kan ook wel heel leuk zijn als je samen een beetje bezigbent.

Gaathet niet ten kosten van je eigen sound?

Nouja, je moet altijd inleveren, toch? Als je in je eentje produceert heb je devolledige regie en dan klinkt het al snel heel erg als ‘jou’. Als je met zijntweeën bent komen twee verschillende manieren van samenwerken bij elkaar. Datis juist het interessante van zulke samenwerkingen. Bovendien leer je veel van elkaar.

Zitje dan bij elkaar in de studio of werk je op afstand?

Hmm.Een beetje half-half eigenlijk. Voor de meeste liedjes heb ik minimaal één keersamengezeten met iemand. Daarna maakte ik ‘m verder af en stuurde ik de sporenweer naar de andere producer. Die werkte er dan aan en stuurde het dan op zijnbeurt weer terug naar mij en dan werkte ik er weer aan en op een gegeven momentmaakte 1 van ons 2 de plaat af.

Wiebepaalt dan uiteindelijk de tracktitel?

Tracktitelszijn altijd lastig, haha. Op die vorige EP waren alle titels referenties naarStarwars, dus dat was wat makkelijker. Het is een beetje random eigenlijk. Indrie van de vijf gevallen op de EP heb ik ‘m bepaald. Bij de track met Hidden(Corrosive, red.) heeft hij de tracktitel bedacht en met State of Mind kwamenwe er samen op.

Dietrack heet ‘Dirty Money’. Rij je al een dikke bak?

Nee,haha. Nog steeds niet. Ik heb niet eens een auto, maar ik mag niet klagen hoor.

Maarje was lang actief achter de schermen bij Black Out, vanwaar deze stap nu naarvoren?

Ikliep daar stage inderdaad. Nou ja, ik was altijd al bezig met muziek maken enop een gegeven moment vonden zij mijn muziek blijkbaar goed genoeg. Na mijneerste EP release bij hun is het balletje een beetje gaan rollen.

Watis nou het mooiste aan het vak?

Datje er mensen blij mee maakt.

Oké,maar stel: je laat een track aan iemand horen. Hoe ziet de ideale reactie erdan uit?

Haha,mijn ideale reactie? Ik wil vooral een eerlijke reactie. Niet dat iemand zegtdat ie het tof vindt, terwijl hij of zij het helemaal niet voelt. Dan denk ik:ben je me nou voor de gek aan het houden?

Magik dan jouw eerlijke mening over SubQuake?

Ikben - eerlijk gezegd - niet zo heel bekend met het feest, maar wat ik zag vande vorige line-ups en aftermovies etc is het een leuk feestje. Bovendien vindik 013 een hele toffe zaal. Ik ga er wel eens heen voor metal concerten, dus ikben heel benieuwd.

Dusje bent ook van de metal?

Ja,behoorlijk. Ik luister zelf vooral naar Death en Black metal zoals Emperor,Shining of Black Crown Initiate (Die toevallig aanstaande vrijdag in de 013staan).

Totslot: als je niet achter de draaitafels zou staan, maar als bezoeker. How wouldyou act?

Beetjedansen, beetje bier drinken, beetje flauwe grappen maken. Het gebeurt gewoon.Geen leuke avond zonder grappen, toch?

De volgende editie van SubQuake vindt plaats op zaterdag 24 september. Naast Pythius staan ook Phace, Limewax en Monti achter de decks voor een flinke dosis dubstep en drum and bass.

Nulnuldertien is het nachtprogramma van 013 Poppodium check ook facebook.com/nul013 & nul013 op Instagram

Even connecten met: Pythius
Nieuwsoverzicht