013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Monti: Van Tilburg naar Londen

Monti: Van Tilburg naar Londen

15 sep 2015

Er zijn maar weinig producers zo bescheiden als Monti. De 24-jarige dubstep producer timmert al even aan de weg en is lekker bezig, al zal hij de laatste zijn om dat toe te geven. Op 24 september draait hij - naast Phace, Pythius en Limewax - tijdens een nieuwe editie van SubQuake in 013. Wij gingen met hem op pad door Tilburg en bespraken zijn nieuwe move: Londen.

Monti: Van Tilburg naar Londen

Jostijn Ligtvoet Fotografie

We ontmoeten Monti buiten voor poppodium 013. Het is ruim 30 graden, dus het is niet zo gek dat een zonnebril zijn gezicht enigszins maskeert. Terwijl de eerste foto’s worden gemaakt door fotograaf Jostijn Ligtvoet, komt ook het gesprek langzaam op gang, te beginnen bij zijn eerste moves als producer. “Het is begonnen in 2008. Hoewel ik best wel een tijd op zoek was naar de stijlen die ik wilde doen, was het wel al meteen dubstep. Al vanaf 2007 ging ik naar feestjes in Amsterdam, dus daar is die liefde wel ontstaan.” Waar de beats eerst werden getikt in Reason, schakelt Monti al snel over naar het programma Ableton, zo blijkt. “Ik vond dat Reason mij enigszins beperkte, omdat ik geen externe VST’s (Virtual Studio Technology, red.) kon gebruiken. Nu gebruik ik in Ableton bijvoorbeeld de Albino 3 van Rob Papen behoorlijk vaak, meestal voor synths en subs. Daarnaast gebruik ik ook nog hardware synths zoals Acces Virus B en Moog Prodigy."

Monti: Van Tilburg naar Londen

Jostijn Ligtvoet Fotografie

Hoewel Monti (echte naam Montei Di Matteo) sinds drie jaar in Tilburg woont, liggen zijn roots in het Limburgse Heerlen. De eerste DJ-moves werden dan ook daar gemaakt. “De eerste show was in een klein cafétje in Heerlen. Het was gewoon met wat locals bij elkaar, waaronder Sub Yao. Samen met hem en een aantal andere vrienden hebben we daar toen een paar avonden gedraaid.” Via de productieleider van poppodium de Nieuwe Nor kwam Monti uiteindelijk terecht op de flyer van het feestje Filtered Forms, waar hij later nog deel werd van de organisatie. “Ik wilde altijd al in de Nieuwe Nor draaien, maar in die tijd was Dubstance (het feestje in die tijd, red.) voor mij lastig te benaderen omdat ik net pas begon en de mensen niet zo goed kende. Later gaf de productieleider me de kans om alsnog in de Nieuwe Nor te draaien. Vanuit daar is het balletje een beetje gaan rollen.” Het rollende balletje bracht Monti langs veel toffe plekken met als hoogtepunten ondermeer Monsters take over in Petrol Antwerpen, 50 Hurtz in Melkweg Amsterdam (b2b met Curzed, red.) en het drum and bass festival Dreamland in het Duitse Bremen. “Ik kwam daar terecht via een demo contest. Ik had een demo opgestuurd en Rusher, een Duitse drum and bass artiest, vond het zó tof, dat het gereleased werd op Digital Sanctuary recordings en dat hij mij direct uitnodigde voor zijn labelnight in Bremen. Een paar maanden later stond ik op Dreamland.”

Monti: Van Tilburg naar Londen

Jostijn Ligtvoet Fotografie

Ondertussen lopen we door de tunnel die de stad met de vernieuwde Spoorzone verbindt. Monti, die zelf bijna afgestudeerd bouwkundig ingenieur, reageert positief verrast: “Ik ben hier nog niet geweest, maar dit is echt tof.” Het feit dat hij bijna zijn diploma in de pocket heeft, doet echter niks af aan zijn dromen. “Zodra ik mijn diploma binnen heb, vertrek ik naar Londen. Al een aantal jaar ga ik in de zomermaanden die kant op om te produceren met een aantal producers zoals F-One, Curzed en Hitman. Met Hitman heb ik ook een track uitgebracht op Surfase records en hij heeft mij zijn woning aangeboden, zodat ik daar een jaar kan zitten en muziek kan maken. De afgelopen vier jaar stond het op een laag pitje, maar ik heb nog steeds ambities. Engeland is wel de plek waar het vandaan komt en de mensen die ik bijna dagelijks spreek over de muziek wonen daar.” Iemand die daar niet woont, maar volgens Monti wel heel lekker bezig is, is Bukez Finezt. Hij is evenals Monti lid van het beruchte Monsters collectief. De move naar Londen betekent echter niet dat het architectuurpapiertje de prullenbak in kan. “Ik ben van plan daar werk te zoeken in hetgeen dat ik nu heb geleerd. De regelgeving in Engeland is wel anders en daar zal ik aan moeten wennen, maar het vak blijft hetzelfde.”

Terwijl we even bijkomen in de Helga Deentuin, verandert het topic. Zo rustig als het is in de Helga Deentuin, zo rustig komt Monti ook over. Iets dat hem misschien soms wel eens tegenwerkt. “Ik ben wat betreft zelfpromotie wat meer bescheiden. Kijk, als mensen het willen luisteren dan moeten ze het luisteren, maar ik ga het niet in hun gezicht duwen. Ik voel me er ook niet comfortabel bij om dat te forceren, of zo. Ik ben gewoon niet zo’n persoon. Het is natuurlijk wel een heel erg competitieve scene, maar het marketing stuk is minder aan mij besteed. Het muziek maken zelf is wat mij gelukkig maakt.” 

Monti: Van Tilburg naar Londen

Jostijn Ligtvoet Fotografie

We zijn al bijna een uur aan de wandel, maar het feit dat de producer een Dubstarshirt aan heeft is dan nog niet opgevallen. Toch staat het wel voor één van Monti’s hoogtepunten. “In 2012 heb ik mij bij Dubstar aangesloten. Het is wel een label dat vroeg in de scene actief was. Destijds was dat wel echt een lifegoal.” Hoewel het draaien op SubQuake niet helemaal in die categorie valt, heeft de producer er wel enorm zin in. Terwijl het rondje Tilburg bijna tot zijn eind komt blikt hij alvast vooruit: “Omdat ik zowel de wat diepere als de wat hardere dingen maak, draai ik graag in een opbouwende stijl. Ik denk dus dat ik een geschikt persoon ben om te openen.” Op de vraag of dat we Monti na zijn periode in Londen bovenaan de line up zien staan reageert hij - uiteraard - bescheiden: “Dat is eigenlijk wel het doel, ja.”

SubQuake met Phace, Pythius, Limewax en Monti, vindt plaats op zaterdag 24 september in poppodium 013. Tickets scoor je hier

Meer nulnuldertien shows:
30-09 King Shiloh Soundsystem
08-10 Losjes: Palms Trax + Serge
15-10 Gaande: The Flexican + Wantigga
22-10 Zer00s Heroes

Nulnuldertien is het nachtprogramma van 013 Poppodium check ook facebook.com/nul013 & nul013 op Instagram

Monti: Van Tilburg naar Londen
Nieuwsoverzicht