013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Wij kraakten Kraak & Smaak

Wij kraakten Kraak & Smaak

24 okt 2016

Zaterdag 12 november keren de mannen van Kraak & Smaak terug naar 013. Jarenlang stond het Leidse producers trio op de vaste dansavond LOOS in 013. Dit jaar brachten zij hun nieuwe album 'Juicy Fruit' uit, dat ze 12 november live in 013 presenteren. Wij gingen rond de tafel met het trio om ze eens even flink te 'kraken'. Lees hieronder het interview.


Heren! 'Juicy Fruit', dan verwachten wij sappige beats, maar volgens mij komt jullie inspiratie niet uit de fruitmand, waar halen jullie die zoal vandaan?

Voornamelijk uit onze eigen muziekcollecties, muziek waar we mee opgegroeid zijn… Materiaal dat we draaien als dj. Van pop tot jazz tot house tot soundtracks. 

Eigenlijk zo’n beetje alles zuigen we wel op (en komt er, al dan niet totaal verwrongen, aan de andere kant weer 'op z’n Kraaks' uit). Dat betekent niet dat we geen min of meer afgebakende stijl hebben hoor, maar die is altijd al zo breed geweest. Een voorwaarde is alleen wel dat het niet ‘koud’ moet zijn: we hebben wel een voorkeur voor de warmere, muzikalere kant van dance.

De laatste plaat ‘Juicy Fruit’ bestaat vrijwel alleen uit featurings, is dat bewust?

Eigenlijk is dit per plaat gegroeid. Onze eerste twee albums waren best wel ‘sample-based’ qua vocalen, maar je komt door de tijd heen maar zo veel goeds tegen wat je kunt gebruiken. En nog belangrijker: doordat we bekender werden werd het ook gewoon makkelijker om zangers en zangeressen uit alle windstreken te vragen, en, door de groei van onze studio, werd ze uitnodigen voor een studio sessie een stuk gemakkelijker.

Dat geeft dan natuurlijk veel meer mogelijkheden dan wat je alleen met een sample zou kunnen doen, en bij liedjes ligt de creatieve lat denk ook weer hoger voor onszelf. Plus het is altijd weer te gek om de juiste mensen te vinden voor tracks. Op Juicy Fruit hebben we bijvoorbeeld Mayer Hawthorne, Meeka Kates en Eric Biddines uit de VS, Cleopold en Parcels uit Australie, maar ook onze eigen Ivar Vermeulen en Berenice van Leer uit onze liveband.

Wat is jullie favoriete albumtrack en waarom?

Phew… dat is zo lastig te zeggen altijd. Eentje die er wel direct uitsprong is Toxic Love Affair, met Ivar Vermeulen en de Amsterdamse Sanguita Akkrum. Denk vanwege de sleazy disco maar vooral omdat het een duet is. Dat was voor ons een eerste, maar vooral ook hele geslaagde, keer. 

Wat kunnen we 12 november van jullie verwachten?

Een live band met een elektronische dance rand en een rock 'n roll attitude. In de set zit veel dynamiek, van funk naar house naar downbeat naar disco, enz., en je zult daarnaast ook zeker ‘classic’ K&S tracks voorbij horen komen. Het is niet zo dat we per se bij een nieuw album die hele plaat live moeten spelen. We pakken datgene wat ook met de band het beste werkt.

Wat willen jullie zeggen tegen de mensen die nog geen ticket gekocht hebben?

Kopen! De andere shows zijn al helemaal uitverkocht, dus de laatste kans. En we vinden het te gek om juist weer eens in 013 op te treden - zo’n tijd geleden al weer – dus het wordt gewoonweg een geweldige show!

Tickets voor Kraak en Smaak verkrijgbaar via deze link.

Nieuwsoverzicht