013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Theaters en poppodia in Zuid-Nederland collectief aan de slag met duurzaamheid

Theaters en poppodia in Zuid-Nederland collectief aan de slag met duurzaamheid

13 nov 2018

Op woensdag 7 november is in MEZZ in Breda het startsein gegeven van het Convenant GreenStages2020 Zuid-Nederland. Binnen het convenant gaan 20 theaters en poppodia voor een periode van drie jaar gezamenlijk aan de slag met duurzaamheid. Na een inhoudelijk programma tekenden de deelnemers, sponsoren en maatschappelijk partners het convenant waarmee de samenwerking werd bezegeld.

Aanleiding
Poppodia en theaters in Nederland hebben een enorm bereik. De 15.426 activiteiten van de 51 poppodia bij de VNPF aangesloten poppodia werden in 2017 ruim 5 miljoen keer bezocht. Gezamenlijk trekken de 145 leden van de VSCD bijna 12 miljoen bezoeken, verspreid over ruim 24.000 voorstellingen en concerten. Een evenement of voorstelling is de plek bij uitstek om een duurzame boodschap over te brengen.

Aan de slag
Het convenant GreenStages2020 is een project voor en door de culturele instellingen. Door het uitwisselen van praktijkvoorbeelden leren de organisaties van elkaar. Belangrijk onderdeel is de nulmeting bij de start van de deelname. Deze meting maakt duidelijk waar de individuele kansen liggen voor de deelnemer, op basis van de nulmeting wordt een actieplan opgesteld waarmee de organisatie intern aan de slag kan. Tijdens de collectieve bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld, vorderingen besproken, gewerkt aan de gekozen ambitie en thema’s uitgediept 

Groeien
Niet alleen de deelnemers zijn ambitieus in hun doelstellingen ook de initiatiefnemers zien kansen. ‘In eerste aanleg wilden we één convenant voor heel Nederland organiseren. De reacties waren echter zo positief dat we halverwege het jaar hebben besloten op te schalen naar meerdere convenanten. In onze contacten kwam naar voren dat veel culturele instellingen graag met duurzaamheid aan de slag willen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het convenant komt wat de deelnemers betreft precies op het goede moment.’ aldus Frans Verouden adviseur bij Stichting Green Stages.

“Duurzaamheid is een belangrijk thema, zowel maatschappelijk als binnen 013 Poppodium, of het nu gaat om single use plastic, afvalstromen, verspillingen of duurzame inzetbaarheid van onze mensen. Om dit op de juiste manier te doen en de juiste keuzes te maken is kennis, tijd en een netwerk nodig. Willen we hier als sector echte stappen in maken, dan zullen we het samen moeten doen. Met het convenant GreenStages2020 gaan we samen met podia, theaters, overheden, maatschappelijk partners de transitie naar een meer duurzame cultuursector maken. Er liggen enorm veel kansen” - Frens Frijns (directeur 013) 

Samenwerking
Het convenant GreenStages2020 is een initiatief van Stichting Green Stages in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Green Key Nederland, Fairtrade Nederland en EKO-Keurmerk horeca. Stichting Green Stages streeft naar een volledig duurzame cultuursector in 2030 die werkelijk maatschappelijke impact realiseert. Naast de realisatie van het convenant adviseert Green Stages overheden en festivalorganisatoren over het verduurzamen van hun festivals.

De adviseurs van Stichting Green Stages streven samen met ondernemers, leveranciers, overheden en brancheverenigingen naar een volledig duurzame cultuursector in 2030. Hiervoor zetten zij eigen activiteiten in zoals het Convenant GreenStages2020. Daarnaast werkt Green Stages in opdracht voor o.a. Stichting Duurzaam Organiseren, de gemeente Amsterdam en Podium Circulair.

Deelnemende podia aan het eerste convenant zijn: Dynamo (Eindhoven), De Pul (Uden), De Eendracht (Gemert), De Hofnar (Valkenswaard), De Schalm (Veldhoven), De Kring (Roosendaal), De Enck (Oirschot), MEZZ (Breda), Gebouw-T (Bergen op Zoom), Tivoli Vredenburg (Utrecht), 013 (Tilburg), Willem Twee (’s Hertogenbosch), De Nieuwe Vorst, (Tilburg), Het Munttheater (Weert), De Kattendans (Bergeijk), Grenswerk (Venlo) en Doornroosje (Nijmegen).

Nieuwsoverzicht