013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht 013 VERWELKOMDE 364.000 BEZOEKERS IN 2019

013 VERWELKOMDE 364.000 BEZOEKERS IN 2019

14 jan 2020

Dit jaar verwelkomde 013 Poppodium maar liefst 364.000 bezoekers uit 94 landen. De bezoekers konden dit jaar hun hart ophalen bij 281 evenementen in 013 maar ook bij grote festivals zoals Roadburn en WOO HAH!

Muziekliefhebbers konden dit jaar terecht voor een breed scala aan shows in 013. Van de koningin van de Neo-Soul in de vorm van Erykah Badu tot Songfestival-winnaar Duncan Laurence. Ook shows van o.a. Pixies, De Staat, Why Don’t We, Denzel Curry, Joris Voorn en Brad Paisley lieten bezoekers met een onvergetelijke ervaring achter. Een speciale vermelding is er voor componist Arjen Lucassen die als ‘Ayreon’ in september vier maal de Main Stage (capaciteit 3.000) wist te vullen. De ‘Ayreon Electric Castle’-shows zorgde voor een flinke toestroom aan buitenlandse bezoekers die zich 3 dagen lang onderdompelden in een met activiteiten gevulde Tilburgse binnenstad dat voor even was omgetoverd tot het ‘Ayreon Universe’.

Roadburn trakteerde haar bezoekers in april op speciale composities die slechts eenmalig te zien zijn. Zo sloeg een aantal bekende Nederlandse deathmetalbands de handen ineen voor het ‘Maalstroom’-project en wist metalband Triptykon indruk te maken met een requiem in samenwerking met het Metropole Orkest. Ook groeide het 4-daagse festival door de Spoorzone en in het bijzonder de Koepelhal te betrekken bij haar festivalterrein. De Wagenmakerij vormde het decor voor kunstexpositie Full Bleed en het Ladybird Skatepark ontpopte zich tot een favoriete hangout onder de bezoekers. 

WOO HAH! festival beleefde in 2019 haar tweede editie op het evenemententerrein Beekse Bergen (Hilvarenbeek, regio Tilburg). Ook dit jaar was WOO HAH! ruim van tevoren uitverkocht. Dit jaar trok het 3-daagse festival 37.500 bezoekers per dag uit binnen en buitenland, een groei van 5.000 bezoekers per dag t.o.v. vorige editie. Ruim 60 live-acts waaronder Travis Scott, Stormzy, Skepta en ScHoolboy Q reisden af naar het terrein dat een weekend lang het toneel was voor ‘the ultimate hiphop getaway’.

De komende dagen vindt in Groningen Eurosonic Noorderslag plaats waar jaarlijks de IJzeren Podiumdieren in vijf categorieën worden uitgereikt. 013 is dit jaar genomineerd in de categorieën Beste Marketeer en Beste Festival (Roadburn). Vorig jaar ging de prijs voor Beste Directeur naar Frens Frijns. Daarnaast is Roadburn genomineerd in de categorie ‘Best Small Festival’ door de European Festival Awards.

Nieuwsoverzicht