013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht GENOEG GE-WASTE! 013 GAAT SAMEN MET BEZOEKER VOOR ‘EEN BETERE WERELD’

GENOEG GE-WASTE! 013 GAAT SAMEN MET BEZOEKER VOOR ‘EEN BETERE WERELD’

25 mei 2022

013 Poppodium neemt per direct afscheid van softcups en bottled water. Door voortaan enkel hardcups en gefilterd kraanwater te serveren, zet het Tilburgse podium niet alleen grote stappen in het kader van duurzaamheid, maar maakt men tegelijkertijd wereldwijd impact. Dankzij samenwerkingen met goede doelen kunnen bezoekers voortaan bijdragen aan water- en voedselprojecten van over de hele wereld. “Het is Genoeg Gewaste”.

Door softcups te verruilen voor hardcups bespaart 013 jaarlijks 27.860 kilo plastic. Een belangrijke stap met directe impact die dankzij het statiegeldsysteem, een nóg groter effect zal sorteren. Bezoekers betalen voortaan €0.50 statiegeld voor hun beker. Dit bedrag kan men bij het inleveren van de hardcup terugkrijgen óf men kan de beker inclusief statiegeld doneren aan een goed doel, te beginnen met het UN World Food Programme. Zij kunnen dankzij iedere gedoneerde hardcup, elders in de wereld een schoolmaaltijd verzorgen. Schoolmaaltijden die broodnodige voeding bieden aan kinderen in ontwikkelingslanden en hen tegelijkertijd stimuleert naar school te gaan.

Naast softcups gaan ook plastic flesjes water in de ban. Bezoekers krijgen voortaan een gefilterd glas kraanwater - plat en bruis - uit één van de speciaal daarvoor aangelegde tappunten. De keuze voor kraanwater (het Tilburgse water werd in 2019 nog als lekkerste van Nederland bekroond), bespaart op onder andere transport en afval en vermindert zo de CO2-uitstoot. Maar ook hier is meer: een bezoeker bestelt in 013 voortaan niet één glas, maar 300 liter water. Het verschil in inkoopprijs wordt namelijk gedoneerd aan Made Blue. Zij kunnen voor ieder verkocht glas water, 300 liter schoon drinkwater beschikbaar maken op plekken waar dit schaars is, zoals in Tanzania en Vietnam.

Frens Frijns, directeur-bestuurder 013: “Goed zorgen voor de mensen die we mogen ontvangen, staat bij 013 op de eerste plaats. En daar hoort voor ons ook bij: aandacht hebben voor de wereld om ons heen. Dat we nu onze ecologische voetafdruk verder verkleinen is fijn én noodzakelijk, maar dat vraagt ook iets van onze bezoekers. Dat we samen de kwaliteit verbeteren en tegelijkertijd zorgen voor een betere wereld, is geweldig en uniek in Nederland. De eerste testen wezen uit dat ruim 90% van de bezoekers de hardcup doneert. Dat zegt veel over de bereidwilligheid die ontstaat als je bezoekers meeneemt in je overwegingen.”

Frank van der Tang, mede-oprichter Made Blue: “Voor ons is water zo vanzelfsprekend maar voor nog altijd 771 miljoen mensen is het een dagtaak om water te halen. Water dat vaak nog vervuild is ook. Zij kunnen daardoor niet werken of naar school en met name kinderen worden vaak ziek. Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen. Daarom zijn wij heel blij dat 013 voor elke hardcup met kraanwater 1000 glazen ofwel 300 liter schoon drinkwater doneert aan onze waterprojecten. Zo maken ze enorm veel impact en worden de gasten in Nederland aan het denken gezet.”

Onder de noemer ‘Genoeg Gewaste rolt 013 de komende periode meer projecten uit in het kader van verduurzaming. Daarnaast zal er een documentaire verschijnen over de transitie die 013 zelf heeft doorgemaakt. Hierover wordt later meer bekend gemaakt.

Meer informatie: www.013.nl/genoeggewaste

Nieuwsoverzicht