013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Roadburn kondigt eerste namen aan voor 2023, waaronder Deafheaven en David Eugene Edwards

Roadburn kondigt eerste namen aan voor 2023, waaronder Deafheaven en David Eugene Edwards

03 nov 2022

Op 20 tot en met 23 april vindt ’s wereld meest vooruitstrevende festival voor heavy muziek weer plaats in Poppodium 013 en de Spoorzone in Tilburg: Roadburn Festival. Vandaag kondigt het festival de eerste namen aan. Tickets gaan in de voorverkoop op 15 november om 19:00 uur (CET).

Artistiek directeur Walter Hoeijmakers:

“We zijn erg blij om Roadburn 2023 samen te zien komen, vooral in een wereld die op zijn kop staat en alle uitdagingen waarmee de live muziekindustrie wordt geconfronteerd. Roadburn 2023 belooft een zeer opwindende editie van het festival te worden, zelfs met alle moeilijkheden waar de underground tegenaan loopt in de post-pandemie. Het festival van dit jaar zal geen curator zien, omdat er zoveel obstakels en valkuilen zijn om te overwinnen: het zou moeilijk zijn voor een curator om hun artistieke en muzikale dromen volledig te realiseren. Wij bij Roadburn zullen ervoor zorgen dat de 2023-editie net zo avontuurlijk en grensverleggend zal zijn als altijd, en het zal zoals gewoonlijk een ankerpunt zijn. Het wordt een zeer actuele editie, die de wereld weerspiegelt zoals die nu is.”

Eerste namen

De grensdoorbrekende metalband Deafheaven keert terug naar Roadburn met twee sets. Het veelgeprezen post-blackmetal meesterwerk ‘Sunbather’ en de laatste plaat ‘Infinite Granite’ – waar ze grotendeels weg navigeren van het genre – worden integraal gespeeld.

Julie Christmas (o.a. Made Out Of Babie, Battle of Mice, Cult of Luna) kon door de pandemie in 2020 helaas niet doorgaan, maar komt in 2023 alsnog naar Tilburg met nieuw materiaal.

Ook de Belgische band Brutus komt hun door corona uitgestelde debuut maken op de Main Stage van het festival.

David Eugene Edwards speelt materiaal uit zijn rijke oeuvre, zowel van zijn solowerk als van 16 Horsepower en Wovenhand.

Blackmetalband Wolves In The Throne Room komt met een speciale audio-visuele show met de titel ‘Shadow Moon Kingdom’.

Zelden spelen bands twee edities achter elkaar op Roadburn, maar Big Brave keert terug om hun nieuwe plaat ‘nature morte’ in zijn volledigheid te spelen.

Ook darkwave/post-punk act The Soft Moon komt een plaat integraal spelen: ‘Exiter’.

Dan Barrett (Have A Nice Life) brengt voor het eerst zijn slowcore/folkproject Giles Corey naar Europa.

De Zweedse post-metalband Burst ging uit elkaar in 2009, maar zullen in 2023 acte-de-préséance geven in Tilburg.

Nieuw talent

Maar er is uiteraard ook veel nieuw talent te ontdekken. Wat te denken van de noise-rock/sludge sensatie Chat Pile, die hun Europese debuut maken?

Of de genre genoten van KEN Mode, die een enkele Europese show doen?

De loodzware powerviolence/metalcore band Candy speelt ‘Heaven Is Here’ in zijn geheel.

De experimentele band Show Me The Body zijn onder geen enkel genre te vatten en maken hun Roadburn debuut.

En de Zweedse band Norna brengt sludge-achtige post-hardcore.

Speciale projecten

Zoals elk jaar geeft Roadburn artiesten de opdracht aan muzikanten om een stuk te schrijven speciaal voor het festival. Dit keer zijn het de Deense broers Ketil en Rasmus Sejersen (ook bekend van LLNN) met hun industrial project John Cxnnor.

Roadburn Festival werkt dit jaar voor het eerst samen met Schouwburg Tilburg voor een speciale dansvoorstelling: ‘Dance of the Seven Veils’. Dit stuk van Aïda Gabriëls wordt begeleidt door muziek van Colin H. van Eeckhout (Amenra), Pieter-Jan van Assche (Innerwoud) en sopraan Astrid Stockman. Voor deze theatervoorstelling is een apart ticket nodig.

Ticketinfo

Het visuele artwork komt dit jaar van William Lacalmontie. Meer informatie over hem is hier te lezen. Weekend tickets en accommodaties gaan via www.roadburn.com on sale op 15 november om 19:00 uur, Nederlandse tijd.

Nieuwsoverzicht