013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht Buma NL Awards 2023 worden uitgereikt in 013

Buma NL Awards 2023 worden uitgereikt in 013

03 okt 2023

Poppodium 013 stond maandag 2 oktober 2023 in het teken van de uitreiking van Buma NL Awards. Met de verhuizing van Utrecht naar Tilburg staan de tekstschrijvers en componisten van het volkse repertoire meer dan ooit in de spotlights. Buma NL is het belangrijkste netwerk- en kennisevenement voor zowel componisten, artiesten en muziekindustrieprofessionals, die actief zijn in het Hollandse muziekgenre. 

Covers en bewerkingen bezetten de eerste drie plaatsen van de Top 10 Meest Succesvolle Singles van 2023. Engelbewaarder, geschreven door Pierre Kartner, is in de uitvoering van Marco Schuitmaker terug te vinden op nummer 1. Vanavond (Uit m’n bol) origineel van de hand van Emile Hartkamp, Riny Schreijenberg en André Hazes, bezet in de bewerking van Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin de nummer 2-positie. Bas en Aad van Toor en Rinus van Galen zijn de auteurs van In Spanje, waarmee Mart Hoogkamer ‘het brons’ binnenhaalt.

Naast de awards voor Meest Succesvolle single werd dit jaar ook een award uitgereikt aan Hans Aalbers voor Beste Producer, terwijl Tom Peters werd uitgeroepen tot Hollandse Meester. Tony van de Berkt mag zich winnaar van de Industrie Award noemen. De Meest Succesvolle Kroeghit i.s.m. Xenox werd eveneens toegekend aan Engelbewaarder.

De uitreiking van de awards is een onderdeel van het jaarlijks terugkerende evenement Buma NL. Naast de awardshow was Poppodium 013 in de middag ook het toneel van een conferentie met interactieve panels, discussies en masterclasses. Buma NL is het professioneel middelpunt voor iedereen die werkt voor en met het Nederlandstalige repertoire en kende dit jaar als thema: verbinding door creatie. De presentatie van de conferentie was in handen van Wilfred Genee.

De Buma NL Awards zijn gebaseerd op gegevens van GfK, Soundaware en de Stichting Nederlandse Top 40. Aan de hand van een kwantitatieve analyse van verkoopcijfers (tracks en albums) en airplaycijfers (tracks) over de periode van 1 juni 2022 tot en met 31 mei 2023. Het Nederlandstalige volkse repertoire staat centraal tijdens Buma NL, terwijl de Buma Awards (die eerder dit jaar in Tuschinski Amsterdam werden uitgereikt), voornamelijk gericht zijn op de popmuziek.

Nieuwsoverzicht