013 logo
Nieuws
Nieuwsoverzicht

013 verbreekt bezoekersrecord met hartverwarmende impact

04 jan 2024

Terwijl de eerste shows van het nieuwe jaar hun intrede doen, blikt 013 met trots terug op een jaar dat de boeken in gaat als een groot succes. Het vieren van het 25-jarig bestaan, talloze prachtige concerten en als hoogtepunt het recordbrekende bezoekersaantal, maakte 2023 onvergetelijk. Maar liefst 365.334 concertbezoekers wisten afgelopen jaar hun weg naar Tilburg te vinden.

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door een gevarieerd programma van meer dan 350 concerten en evenementen, waarbij artiesten als Heilung, Turnstile, Limp Bizkit en Don Toliver schitterden op ons podium. Daarnaast trokken (nieuwe) festivals zoals Here’s The Thing en De Unie, maar ook Roadburn duizenden muziekliefhebbers naar Tilburg. Een speciale vermelding is er voor componist Arjen Lucassen, die als ‘Ayreon’ in september maar liefst vijf maal de Main Stage (capaciteit 3.000) wist te vullen. De ‘01011001.’-shows zorgden voor een flinke toestroom aan buitenlandse bezoekers die zich 3 dagen lang onderdompelden in een met activiteiten gevulde Tilburgse binnenstad die voor de gelegenheid was omgetoverd tot het ‘Ayreon Universe’.

Het vorige record stamde uit 2019 toen 013 met haar evenementen 364.000 bezoekers trok, maar daarbij moet worden opgemerkt dat dit inclusief bezoekers van WOO HAH! (cap. 35.000) was. Kortom, afgelopen jaar was veruit het drukst bezochte 013-jaar ooit met een record aantal activiteiten en een recordaantal uitverkochte shows.

Bezoekers maken impact
Sinds 2021 kunnen bezoekers het statiegeld van hun drinkbeker doneren aan een goed doel en in 2023 werd dit opnieuw massaal gedaan. Na de verwoestende aardbevingen in Syrië en Turkije werd er €30.855,50 gedoneerd aan GIRO555 ter ondersteuning van de meest directe noodhulp. In de daaropvolgende maanden kregen bezoekers de gelegenheid om het statiegeld van hun hardcups te doneren aan Quiet, een stichting die stille armoede bestrijdt en bespreekbaar maakt. In totaal doneerden onze bezoekers maar liefst €58.249. Tot slot werden de entreegelden (€20.296,40) van het jubileumfeest gedoneerd aan Save The Children, waarmee 013 zich aansloot bij het initiatief ‘CEASEFIRE NOW’ en geld ophaalde ten behoeve van kinderslachtoffers van oorlogsgeweld in Gaza.

Bezoekers hebben, dankzij onze samenwerking met Made Blue, gezorgd voor 19 miljoen liter schoon drinkwater. Elk verkocht glas kraanwater in Poppodium 013 genereert automatisch 300 liter schoon drinkwater op plekken waar dit schaars is. Het statiegeld van de gedoneerde waterbekers heeft €6337,30 opgebracht. Hiermee dragen we niet alleen bij aan duurzaamheid, maar ondersteunen we ook belangrijke waterprojecten over de hele wereld.

Het succesvolle jaar van 013 kan bekroond worden wanneer op 20 januari de IJzeren Podiumdieren worden uitgereikt tijdens ESNS Noorderslag. 013 is onder andere genomineerd in de felbegeerde categorie ‘Beste Podium’.

Nieuwsoverzicht