International Gipsy Festival 2016
Toon menu
za 28 mei '16

International Gipsy Festival 2016

Amira Medunjanin + Haydamaky + Bako Jovanovic Orchester + Dobranotch + Bohemian Betyars + Banda + Kottarashky & The Rain Dogs + Paulus Schäfer Trio & Sandro Roy + Oleg Fateev + meer

Voorverkoop start: vr 1 apr '16 10:00u

Er zijn nog kaarten aan de kassa te koop, de online verkoop stopt op 28-05 om 12u.

Het International Gipsy Festival viert dit jaar haar twintigste editie. En wij zijn enorm trots dat het festival dit jaar mede plaats vindt in 013. In de middag start het festival in de tuin van de Sint Jozefskerk (recht tegenover de ingang van de Jupiler Zaal). Richting de avond verschuift het programma door naar binnen waar we tot de late uurtjes doorgaan. Ook dit jaar biedt het festival weer een mooie mix van alles wat gipsy en klezmer te bieden hebben. Van klassieke gipsy, tot aan gipsy-jazz en zelfs klezmer-punk! 

De uit Bosnië afkomstige Amira Medunjanin brengt de sevdah met een vleugje jazz. Sevdah kan het beste omschreven worden als de Bosnische tegenhanger van de Portugese fado. Een uniek concert in Nederland! Haydamaky stond eerder al op Lowlands, Mundial en Sziget en maakt ‘urban folk’; eigentijdse interpretaties van traditionele melodieën met eigen teksten. Laat het maar aan Haydamaky over om daar ook nog wat punk, rock ‘n’ roll, dub, ska en rap aan toe te voegen. Bohemian Betyars onstond na een nacht vol wijn en ‘pálházi pálinka’. Dan weet je het wel. Verwacht uptempo folk-freak-punk met ska-invloeden. 

Bako Jovanovic Orchester brengt van oorsprong Hongaarse traditionele liederen, die te lijf worden gegaan met vliegensvlugge wervelende vingerbewegingen langs alle fretten van de vijfsnarige tamburica (familie van de gitaar). Het Paulus Schäfer Trio slaat de handen ineen met de klassiek geschoolde violist Sandro Roy. The Basily Family speelt het traditionele roma- en sinti-repertoire, maar dit keer samen met Marius Preda, die het cimbaal kan laten vlammen op een rock ‘n’ roll-manier. De Russische klezmerband Dobranotch brengt een superdansbare mix van traditionele invloeden. Kottarashky & The Rain Dogs mixen authentieke Bulgaarse stijlen met o.a. elektronische muziek, jazz en hiphop. Banda brengt wereldmuziek uit Slowakije.

Het Macedonische Orkestar Braka Kadrievi bestaat al 80 (!) jaar en sluit dit jaar het buitenpodium feestelijk af in combinatie met Balkan Trafik Orkestra van dezelfde leadtrompetist Seven Kadrievi. De Tilburgse flamencoheld Maurice Leenaars mag uiteraard niet ontbreken op de line-up. Oleg Fateev (zijn eerste optreden ooit was op het Gipsy Festival) opent met speciaal voor het festival geschreven composities.

Bezoekers van het International Gipsy Festival mogen na afloop van het festival gratis blijven hangen bij Balkan Beats Bar.

GipsyProgSchema
Zij waren erbij
+ Was jij er ook bij?