013 Poppodium Tilburg
Toon menu

Over 013

Live concerten, dance- en clubavonden, non-pop programmering en activiteiten gericht op beginnende muzikanten: het unieke 013 in het hart van Tilburg is hét podium voor pop- en dancecultuur in de ruimste betekenis van het woord. Vijftien jaar na de oprichting staat 013 in Nederland op de kaart. De fusie tussen de drie Tilburgse organisaties Noorderligt, Bat Cave en MuziekKantenWinkel mag een succes worden genoemd. Behalve de drie concertzalen – Jupiler Zaal, Kleine Zaal en Stage01 – zijn er in het pand ook zes oefenruimtes te vinden.

Geschiedenis
Op de golven van een levendige muziek scène in Tilburg ontstond in 1984 Noorderligt. Klik hier eens voor het omvangrijke archief! Omdat Noorderligt met één enkele zaal voor duizend bezoekers te klein bleek voor Tilburg, kwamen de toenmalige bestuursvoorzitter en directeur begin jaren negentig met een revolutionair idee: een nieuw gebouw waarin popmuziek een professionele plek zou krijgen en waarbij naast concerten en dance-activiteiten ook ruimte zou zijn voor muziekproductie en educatie.

Zij wisten twee andere podia in de stad direct enthousiast te krijgen voor het idee: de Bat Cave, podium voor jongerencultuur sinds 1985 en de MuziekKantenWinkel, een vrijwilligersorganisatie die zich met oefenruimtes richt op beginnende popmuzikanten. De gemeente Tilburg ondersteunde het nieuwbouwplan van harte. Op een prominente plaats in het hartje van Tilburg werd in 1997 gestart met de nieuwbouw van het Popcluster. Op 13 november 1998 opent 013 haar deuren, een unicum in Nederland op dat moment: het eerste nieuwe gebouw voor popmuziek in het centrum van de stad. Maar wat zou de nieuwe naam worden van Stichting Popcluster? Een wedstrijd onder het personeel leverde veel namen op, maar de keuze viel gelijk op het idee van Monica Knaapen.In 2010 werd de Bat Cave verbouwd en daarmee werd ook de naam veranderd naar Stage01.


De verschillende functies van het gebouw en het bijzondere ontwerp van architectenbureau maakt het gebouw van 013 uniek in Nederland én Europa. Het meest in het oog springende element van het gebouw in hartje Tilburg is de buitenzijde. De omkleding van de gevels met een zwarte gewatteerde sprei (een met glaswol gevulde rubber dak- en gevelbedekking) bleek een schot in de roos. De cd's op de gevel markeren de bevestigingspunten, waardoor op een functionele en speelse manier het karakter van het gebouw tot uitdrukking komt. De keuze voor cd's is wellicht wat letterlijk en anekdotisch, maar als parodie op de flikkerende lichtjes van Las Vegas een vondst.

Toekomst
Het is geen nieuws meer dat 013 binnenkort wil gaan verbouwen. Dit gaat er veranderen: we gaan de bestaande ruimtes van 013 een upgrade geven, zodat de beleving voor publiek en artiesten verbeterd wordt. Denk aan (nog) betere zichtlijnen, zaalkoeling, beter bereikbare toiletten, ruimere rookruimtes, enzovoorts. En er komt ook nieuw geluid en licht, waardoor de concerten nog mooier tot hun recht komen. We gaan uitbreiden en ruimtes aanpassen. We krijgen een nieuwe en veel fijnere ingang, er komen gangen en verblijfsruimtes bij, de artiesten krijgen betere kleedkamers.

De Kleine Zaal, Stage01 en het café worden samengevoegd tot een zaal die geschikt is voor optredens die tussen de 200 en 700 bezoekers trekken. Een segment bands dat we op dit moment vaak niet kunnen programmeren, omdat dit net tussen onze grote en kleine zaal invalt. Inhoudelijk dus de interessantste keuze, Tilburg krijgt er een nieuw segment bands bij dat normaal aan de stad voorbij ging. De Jupiler Zaal gaan we uitbreiden van 2000 naar 3000 verkooptickets. Hierdoor kunnen we dus net een slag grotere bands aan en kunnen we de uitverkopende bands die we nu al trekken iets meer bieden, zodat ze ook in de toekomst bij ons blijven optreden. We gaan de zaal zo inrichten dat het ook voor bands die minder publiek trekken erg aantrekkelijk wordt. De opdracht aan de architect is dat hij zich uitslooft om het maximale uit zijn kunnen te halen qua zichtlijnen, akoestiek en intimiteit van de ruimte.

De zalen zoals ze nu zijn
In ons gebouw krijg je een sterk gevoel van grootsheid en ruimte. In 013 zijn naast drie verschillende concertzalen ook twee cafés en een garderobe ook vijf oefenruimtes te vinden, evenals de Boxoffice en de kantoren.

Jupiler Zaal
De Jupiler Zaal van 013 heeft een capaciteit van 2.200 bezoekers (verkoopcapaciteit 2.000) en daarmee is het de grootste zaal in het Nederlandse clubcircuit. De oplopende trappen en het balkon in een U-vorm zorgen overal voor een goed zicht op het podium. De zaal blijft daardoor, ondanks de capaciteit, altijd intiem. De Jupiler Zaal is uitgerust met een groot podium en heeft een fantastische akoestiek. Het balkon is afsluitbaar, waardoor de zaal verkleind kan worden. Ook kunnen er stoelen geplaatst worden, wat de zaal ook geschikt maakt voor akoestische optredens en theatershows.

Kleine Zaal
De Kleine Zaal biedt plaats aan 350 bezoekers. Ook deze zaal heeft een balkon en een aansluitend café. In de Kleine Zaal wordt ruimte geboden aan regionale, nationale en internationale artiesten in de breedste zin van het woord. Ontdekking en verrassing zijn de toverwoorden in de Kleine Zaal. Concerten van vernieuwende bands, regionale festivals, maar ook vaste clubavonden en de performing nights van de Rockacademie vinden in de Kleine Zaal hun weg naar het publiek.

Stage01
Stage01 is de kleinste zaal in 013 en wordt momenteel alleen gebruikt als derde zaal bij onze festivals. Er wordt niet meer actief in geprogrammeerd. Het is een clubruimte die plaats biedt aan 150 bezoekers. 


(Foto: Patrick Spruytenburg)